Concursul Naţional „Călătoria mea multiculturală”

Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului a obţinut premiul al treilea

Echipa Colegiului „Alexandru cel Bun”, „Vânătorii de comori”, a participat la Concursul Naţional „Călătoria mea multiculturală”, organizat în acest an la Satu Mare, în perioada 11 – 13 mai.

Concursul, aflat la a V-a ediţie, a avut, ca în fiecare an, o temă care se încadrează în obiectivele acestui eveniment, promovarea interculturalităţii, stimularea creativităţii şi originalităţii elevilor participanţi – „Patrimoniul cultural din comunitatea mea”. La etapa naţională au participat elevi reprezentanţi ai 16 minorităţi naţionale din 17 judeţe, selecţia s-a făcut din cele 102 echipaje din 23 judeţe participante la etapa judeţeană. Minorităţile reprezentate au fost: maghiari, germani, rromi, polonezi, italieni, croaţi, ucraineni, ruşi-lipoveni, greci, slovaci, sârbi, bulgari, turci, tătari, aromâni, evrei, iar judeţele reprezentate în concurs au fost: Argeş, Bacău, Botoşani, Bihor, Ilfov, Iaşi, Satu Mare, Timişoara, Gorj, Constanţa, Mehedinţi, Mureş, Covasna, Suceava, Braşov, Cluj, Caraş Severin.

Echipa Colegiului „Alexandru cel Bun” a reprezentat minoritatea poloneză şi a fost formată din următorii elevi: Drozdek Mariana Justyna – clasa a X-a D, Tcaci Cristina Maria – clasa a X-a A şi Revai Lucian Ioan – clasa a X-a A, care au fost însoţiţi de profesoara Orheian Vrânceanu Maria. Coordonatorii echipei au fost prof. Dragomirescu Raluca şi Cîmpan Brînduşa Luminiţa de la colegiul humorean, dar putem spune că au participat la reuşită toţi cei care au dorit să se implice: Inspector Minorităţi Naţionale Albu Cristina Maria de la ISJ Suceava, care ne-a încurajat în permanenţă, echipa managerială de la Colegiul „Alexandru cel Bun”, care a susţinut participarea, ASPA GH care a asigurat transportul cu microbuzul colegiului, părinţii elevilor care au pregătit produsele gastronomice, Şcoala Gimnazială „Krystyna Bochenek” din Poiana Micului şi Şcoala Gimnazială „Henryk Sienkiewicz” din Soloneţu Nou, care ne-au ajutat cu materiale promoţionale.

La deschiderea festivă a participat doamna Irina Elisabeta Kovács, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, Învăţământ în Limbile Minorităţilor, şi am avut şansa să o reîntâlnim pe doamna Ana Elisabeta Naghi, care ne-a fost alături în permanenţă, reprezentant al Ministerului Educaţiei Naţionale, iniţiatoarea şi sufletul acestui eveniment de amploare.

Cele trei zile au reprezentat o şansă în plus pentru toţi participanţii de a vizualiza şi de a învăţa despre minorităţile din România prin dans, piese de teatru, prezentări de costume, prezentări PowerPoint şi filme. Parada organizată în centrul oraşului a fost un adevărat spectacol, seara minorităţilor a oferit prilejul de a degusta din produsele specifice şi de a învăţa dansuri ale minorităţilor iar concursul în sine a fost dificil de evaluat pentru juriu pentru că toţi cei prezenţi au impresionat prin bogăţia patrimonului, prin implicare şi dăruire.

Fiecare etapă a concursului la care avem şansa să participăm cu elevii etnici polonezi reprezintă un prilej de implicare pentru aceştia, un moment de culoare, ritm şi diversitate, care nu poate decât să facă plăcere tuturor participanţilor. Totul este pus în valoare: talent, spirit de echipă, cultură, mentalitate, religie, imagine şi text, organizare, prestaţie, costume şi preparate specifice. Cu fiecare participare la acest concurs ne simţim mai mândri că avem printre noi etnici polonezi care au atât de mult de oferit şi care sunt mereu dornici să o facă.

Mulţumim tuturor celor care s-au implicat şi aşteptăm noi şanse de a face parte din ceea ce se întâmplă în fiecare an, Concursul Naţional „Călătoria mea Multiculturală”. (Prof. BRÎNDUŞA LUMINIŢA CÎMPAN şi RALUCA DRAGOMIRESCU, Colegiul „Alexandru cel Bun”, Gura Humorului)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: