Senatorul PSD Virginel Iordache, replică acidă pentru deputatul PNL Angelica Fădor

Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache i-a acuzat pe parlamentarii PNL de Suceava că inventează subiecte de presă „care mai de care mai interesante”, scopul fiind cel de „manipulare asiduă şi continuă a sucevenilor”.

Parlamentarul sucevean i-a ironizat pe colegii săi de la PNL spunând că toate subiectele abordate de liberalii suceveni fac parte din categoria „Liberalii spun lucruri trăsnite”.

„Unul dintre subiectele predilecte ale liberalilor suceveni are ca temă pilonul II de pensii, dezbătut de dna Angelica Fădor, care este, se pare, atotştiitoare. După ce a dat sfaturi «preţioase» Ministrului Justiţiei, prof.univ.dr. Tudorel Toader, după ce a rezolvat (vorba vine) problema vămii Siret, dna deputat a schimbat registrul, trecând cu dezinvoltură la tratarea problemelor financiare. Pentru a lămuri lucrurile şi pentru a o ajuta pe dna deputat să înţeleagă fenomenul, fac următoarele precizări cu privire la fondurile de pensii obligatorii administrate privat (pilonul II):

În afara fondului de pensii de stat (pilonul I), în România există două alte tipuri de fonduri de pensii «private»: fondurile de pensii obligatorii, constituite din alocaţii de la bugetul de stat, dar administrate privat (pilonul II) şi fondurile de pensii facultative, alimentate din contribuţii individuale şi administrate privat (pilonul III), ambele înfiinţate prin legi organice în 2004, respectiv 2006. Ca orice active în proprietate privată, contribuţiile individuale la aceste fonduri nu pot fi naţionalizate.

Fondurile din pilonul II sunt în totalitate alimentate din alocaţii de la stat. Dar aceste alocaţii, odată transferate către fonduri în numele cetăţenilor români beneficiari, devin active în proprietate privată şi ele nu mai pot fi retrase sau naţionalizate (confiscate), potrivit Constituţiei. Parlamentul şi, respectiv, Guvernul au în competenţa lor majorarea sau micşorarea alocaţiilor bugetare viitoare, fără să afecteze în niciun fel contribuţiile trecute.

Fondurile de pensii din pilonul II au ajuns, la sfârşitul anului 2016, la 31,5 miliarde lei (aproximativ 7 miliarde euro), din care 65% sunt investite în titluri de stat, adică finanţează deficitul bugetar. Chiar dacă, in extremis, aceste fonduri ar fi consolidate cu fondul de pensii de stat şi administrate public, aceste fonduri nu pot fi folosite decât prin valorificarea (vânzarea) activelor financiare pe care le au în portofoliu. Or statul nu poate valorifica titlurile de stat decât dacă le răscumpără, ceea ce ar însemna alocaţii bugetare echivalente, adică o majorare a deficitului bugetar” a explicat senatorul Virginel Iordache. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: