Schimb de experienţă al ştefăniştilor militari

În perioada 6-12 mai 2018, Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc a fost gazda membrilor şcolilor partenere din Polonia şi Portugalia din cadrul Programului Erasmus+ Body.

Proiectul european Erasmus+ „Body Project” se desfăşoară pe durata a trei ani (2015-2018), cu participarea a opt şcoli din şase ţări europene: Italia, Franţa, Anglia, Portugalia, Polonia şi România. Proiectul este o iniţiativă amplă care, la nivelul colegiului militar câmpulungean, implică toate ariile curriculare şi un număr mare de elevi.

În prima zi petrecută în Câmpulung Moldovenesc, membrii mobilităţii s-au familiarizat cu spaţiile colegiului şi au participat la activităţi interactive pe platoul central al instituţiei. Scopul acestora a fost socializarea şi descoperirea elementelor comune interculturale. Programul zilei a continuat cu o vizită la Muzeul Etnografic „Ioan Grămadă” din Câmpulung Moldovenesc, unde au făcut cunoştinţă cu arta populară a înaintaşilor Bucovinei.

Ziua Uniunii Europene a fost marcată în Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” prin arborarea drapelului european şi intonarea imnului Uniunii Europene. La activitate au participat şi oaspeţii colegiului, care s-au aliniat în formaţie alături de elevii militari.

Proiectul Erasmus+ Body abordează din diferite perspective importanţa interdependenţei dintre echilibrul mental şi echilibrul fizic, dar şi a consecinţelor ce decurg din această legătură. Astfel, în colegiu au avut loc o serie de workshopuri pe acest subiect. Printre temele discutate s-au numărat: alimentele şi alimentaţia sănătoasă, să ne cunoaştem emoţiile, bunăstare şi armonie în corpul nostru şi terapie prin sport. Vizitele oaspeţilor colegiului au continuat la Mănăstirea Voroneţ, Cetatea de Scaun a Sucevei şi Observatorul Astronomic din Suceava.

Conform spuselor elevilor portughezi şi polonezi, cea mai captivantă zi petrecută pe plaiurile bucovinene a fost ziua în care au mers în drumeţie pe muntele Rarău. Două dintre cele mai atractive activităţi desfăşurate au fost tiroliana şi escaladarea unor trasee cu grade diferite de dificultate.

Activităţile din cadrul proiectului Erasmus+ Body se adresează elevilor, coordonatorilor de proiect şi managerilor şcolilor implicate şi îmbracă forme diverse: reuniuni transnaţionale, schimburi de elevi între şcoli în baza unor acorduri de învăţare, workshopuri, vizite de documentare, întâlniri cu personalităţi, cursuri, congrese etc.

În această săptămână, în care Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” a fost gazda mobilităţii din Portugalia şi Polonia, s-au creat numeroase oportunităţi de învăţare atât pentru elevii ştefănişti, cât şi pentru cadrele didactice care au coordonat aceste activităţi.

GEORGIANA LUPU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: