Lansare de carte la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava

„Amintiri, amintiri”, de Elena Nistor

> „O carte de citit cu sufletul”, după cum a îndemnat Catrinel Dumitrescu Hossu

În sala „Elena Greculesei” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, a fost lansată, luni, cea de-a şasea carte a poetei Elena Nistor, apărută prin aceeaşi grijă şi dedicare de care a dat dovadă în timp soţul său, Ioan Nistor, cel care şi-a făcut o datorie de onoare din a scoate la lumină tot ce a scris şi tot ce a lăsat spre neuitare regretata sa soţie.

A fost o lansare cu dublă semnificaţie, moderată de directorul bibliotecii sucevene, Gabriel Cărăbuş, petrecută la 7 ani de când Elena Nistor a plecat dintre cei dragi şi la 20 de ani de la lansarea primului său volum, „Cioburi de cristal”. „Şi, dacă astăzi ar mai fi fost printre noi, am fi sărbătorit-o pentru ziua de naştere şi ziua numelui şi ea ne-ar fi înmânat, cu blândeţea şi bunăvoinţa ei caracteristice, volumul biografic «Doi pe un remorcher de coastă», pe care nu a mai apucat însă să-l scrie” a spus Ioan Nistor, care a ţinut să mulţumească tuturor celor care i-au fost alături şi l-au susţinut în demersurile sale.

S-a adresat celor prezenţi, iubitori de frumos şi apropiaţi ai familiei, într-o manifestare ce a generat vii emoţii, actriţa Catrinel Dumitrescu Hossu. În mesajul audio transmis, îndrăgita actriţă a evocat-o pe poetă în cuvinte calde: „Elena Nistor luminează constelaţia sufletelor bune care au trăit frumos, drept şi au ars lăsând în urmă o lumină, o lumină ce ne-a adunat astăzi să ne încălzim la raza ei”. Catrinel Dumitrescu şi-a exprimat recunoştinţa de a fi cunoscut, în persoana Elenei Nistor şi a soţului său, oameni minunaţi, „oameni care mi-au permis să-i însoţesc pe nava vieţii lor, «Speranţa», care au adunat „Amintiri, amintiri” într-o carte născută nu din orgolii sau ambiţii, ci pur şi simplu din dragoste. Un exemplu de dragoste nediminuată, dârză, luminoasă, adunată în ani şi folosită ca sprijin când pierzi esenţialul în viaţă. Vă recomand să o citiţi cu sufletul”.

Aceleaşi cuvinte de sinceră apreciere şi preţuire au fost rostite, tot într-un mesaj audio, de Loreta Elena Popa: „Este imposibil să citeşti cartea aceasta fără o inimă palpitândă şi cu obrajii înroşiţi de căldura iubirii” a spus jurnalista, situând-o pe autoare alături de „oamenii care au venit pe lume pentru a le arăta celorlalţi că singura măsură a umanităţii este iubirea”.

„De-a lungul vieţii am văzut multe cupluri, multe perechi care mergeau împreună. Rar mi-a fost dat însă să văd unul ca cel format din Elena şi Ioan Nistor, care străbătea oraşul, străbătea viaţa braţ la braţ, umăr la umăr” a spus dr. Mihai Ardeleanu. Aşa cum au făcut cândva, în prefaţa primei cărţi „Cioburi de Cristal”, directorul „Crai nou”, Dumitru Teodorescu, ce a remarcat „şăgălnicia spiritului şi sprinteneala versurilor”, sau criticul literar Sabina Fînaru, care se referă la Elena Nistor ca la „un suflet ce şi-a păstrat curăţia copilărească a perspectivei asupra lumii”, dr. Mihai Ardeleanu (trecând în revistă cărţile care au văzut lumina tiparului, apreciind că soţul autoarei a dat dovadă de multă iubire şi chiar spirit de sacrificiu, dată fiind starea sa de sănătate) a ţinut să remarce şi patriotismul ce răzbate din multe dintre scrierile autoarei, oprindu-se la forma poetică în care Elena Nistor a descris tricolorul, ca fiind alcătuit din „flori de mac, mici scântei de gălbenele şi floare albastră de cicoare”. Poezia Elenei Nistor este, a conchis dr. Mihai Ardeleanu, „un mod graţios şi generos de asumare a existenţei”.

Evenimentul, care s-a dorit şi s-a reuşit a fi unul dedicat activităţii şi memoriei poetei Elena Nistor, omului minunat care a fost, s-a încheiat cu prezentarea unui scurt film despre viaţa acesteia, începută la Dunăre, în oraşul natal, Brăila, şi terminată în Suceava, pe 28 iulie 2010, lângă bustul lui Mihai Eminescu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: