Buchiseli. Mai multe feţe

Cu riscul ca rubrica buchiselilor să fie bănuită că ar fi atinsă de obsesia acelui ca şi care se întinde în vorbire (în afara structurilor comparative!) precum râia printre oi şi capre, revenim totuşi asupra acestei asocieri. De data aceasta, nu atât pentru a incrimina erorile, cât pentru a menţiona şi cazurile când ea este la locul său în enunţuri.

Chiar dacă se impune tot mai puternic impresia că deja combaterea greşelilor respective este o cauză pierdută, reamintim / subliniem: nu doar în formulări de tipul „noi ca şi suceveni”, ci chiar şi atunci când, adăugându-l pe şi, se evită o cacofonie (*ca şi comparaţie, *ca şi coordonatori, *ca şi calităţi etc.) avem de-a face cu aceeaşi eroare, în cea din urmă situaţie recomandându-se formulări alternative (fără ca): cf. în calitate de consumatori, drept calităţi etc. (în funcţie de context). Aceasta ar fi faţa urâtă a lui ca şi, care, mai sus, a inspirat comparaţia cam stridentă cu cu o molimă ce bântuie printre ovine şi caprine.

După cum anticipam şi foarte mulţi ştiu, acelaşi ca şi este legitim în construcţii comparative, afirmându-şi faţa cea bună. Cele două componente au avut parte de clasificări morfologice modificate în timp. De pildă, element de relaţie fundamental în asemenea structuri, ca a fost numit tradiţional „adverb de comparaţie”, mai recent a fost socotit „semiadverb”, dar – spune GALR, vol.II – poate fi considerat, în anumite condiţii, şi „prepoziţie” (asemenea lui precum, cât, decât). Şi i se adaugă lui ca, de cele mai multe ori absenţa lui neafectând posibilitatea / claritatea comparaţiei de egalitate (numai aceasta se foloseşte de astfel de structuri): la fel de / tot atât de / în acelaşi mod – ca / ca şi, cât / cât şi etc. Aşadar, ca şi ca şi sunt interschimbabile. Iată câteva citate ilustrative: „rămâne închis pe tot parcursul zilei la fel ca şi muzeul vecin” (observator.tv, 9 martie 2018); „zace pe undeva abandonat, la fel ca şi celelalte proiecte” (cotidianul.ro, 7 martie 2018); „sunt vizibile uşor, la fel ca şi lipsa lor” (digi24.ro, 4 martie 2018); „să fie reglementate în acelaşi mod ca şi alcoolul” (protv.ro, 26 februarie 2018); „în aceeaşi manieră ca şi la coeficientul …”(scribd.com.doc-statistică, 15 martie 2018). etc. În aceste enunţuri şi în altele similare şi poate lipsi, însă el este binevenit când înlătură cacofonia (în citatele noastre, înainte de celelalte, de pildă).

 Aparenta redundanţă şi posibilitatea eliminării lui şi l-au determinat pe semnatarul rubricii paralingvistice (de altfel interesantă şi utilă) a unui site să considere că la fel ca şi, în acelaşi mod ca şi ar constitui o suprapunere neavenită a „două locuţiuni adverbiale” şi, în consecinţă, o construcţie greşită (din cauza lui şi). Este însă cazul să dăm Cezarului ce-i al Cezarului şi să recunoaştem noii ediţii a gramaticii academice dreptul de a stabili norma construcţiei comparative de egalitate prin cele două variante: ca / ca şi. Mai mult, tratatul respectiv (ed. 2005, vol.II, p.203) îi atribuie lui ca şi, atunci când este implicat în comparaţia unor verbe, „rol dezambiguitor” (aceasta fiind faţa cea frumoasă): când elementul comun este modalitatea acţiunii, este preferabil ca (cf. Ana râde ca Ion.=Ana şi Ion au acelaşi mod de a râde.), iar când elementul comun este acţiunea, potrivit este ca şi: cf. Ana merge la Ploieşti ca şi Ion.=Ana şi Ion îndeplinesc aceeaşi acţiune. (Am folosit exemplele din GALR, pe care, probabil, Profesoara Lucia Boroş le-ar fi acuzat de banalitate.)

I.NEDELEA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: