Sucevenii scapă, ca prin urechile acului, de o nouă majorare a taxelor şi impozitelor 

> Conform unor reglementări guvernamentale, dările trebuie obligatoriu actualizate cu rata inflaţiei, după ce, pentru anul în curs, prin votul aleşilor municipali, acestea au crescut, în medie, cu 19% > „Taxele şi impozitele locale pentru 2019 vor rămâne identice, neluându-se niciun leu în plus” a ţinut să asigure primarul Ion Lungu, precizând că, în  acest context, CL va aproba reducerea cotei aplicate valorii de impozitare

Locuitorii municipiului Suceava nu vor fi nevoiţi să  scoată mai mulţi bani din portofele pentru achitarea taxelor şi impozitelor locale, deşi prevederile guvernamentale obligă la corectarea acestora prin aliniere la rata inflaţiei.

„Conform legii, suntem, practic, obligaţi să aprobăm taxele şi impozitele locale pentru 2019. La fel de obligaţi suntem, conform Codului fiscal, să facem actualizarea la inflaţie” a spus, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu, potrivit căruia, anul trecut, inflaţia a fost, conform indicelui transmis de Institutul Naţional de Statistică, de 101,34%.

Drept urmare, pentru evitarea unei creşteri a poverii puse pe umerii contribuabililor suceveni, pe masa deliberativului municipal vor fi puse două proiecte de hotărâre. Astfel, primul dintre acestea va consacra creşterea cu rata inflaţiei a actualelor niveluri ale taxelor şi impozitelor locale, iar cel de al doilea, referitor la mărimea dărilor valabile pentru anul fiscal 2019, va reduce cotele aplicate valorilor de impozitare.

„Evident, potrivit actualizării cu rata inflaţiei, acestea (taxele şi impozitele – n.n.) ar trebui să crească. Însă, în acelaşi timp, noi vom reglementa acei indici aplicaţi la sumele fixe, în aşa fel încât, în anul 2019, cu tot cu majorarea cu indicele inflaţiei, sucevenii nu vor plăti niciun leu în plus. În concluzie, taxele şi impozitele locale pentru 2019 rămân nemodificate, la acelaşi cuantum ca şi anul acesta” a precizat şeful executivului.

Astfel, în cazul celui mai uzual impozit, cel pe locuinţe, pentru o garsonieră, la fel ca anul acesta, în 2019 se va achita suma de 84 de lei. La un apartament cu două camere rămâne valabil impozitul de 151 de lei pe an, la un apartament cu trei camere cel de 218 lei, în timp ce pentru apartamentul cu patru camere se va plăti tot 251 de lei.

„Vom face actualizarea la inflaţie, deci majorarea cu 1,34%, însă prin proiectul următor le vom scădea înapoi, în aşa fel încât taxele şi impozitele locale pentru 2019 să rămână identice, neluându-se niciun leu în plus” a asigurat primarul Ion Lungu.

Începând cu 1 ianuarie 2018, autorităţile locale sucevene au aprobat o creştere cu circa o cincime a impozitelor şi taxelor, Ion Lungu invocând că, pe fondul scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10%, Suceava pierde 40% din suma care era repartizată cu titlu de defalcare din impozitul pe venit.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: