La concursul de soluţii

ADN-ul uman în formă stilizată, propunere pentru Monumentul Centenarului Marii Unirii

>„Trei din lucrări reprezentau spirala ADN, un fel de coloane ale infinitului în diferite forme, care nu m-au impresionat deloc” a spus primarul Ion Lungu, adăugând că o alta era sub formă de „grup statuar cu steagul românesc”,  care nu avea nimic cu Unirea >Se crede că încă nu ar fi prea târziu pentru terminarea monumentului până la 1 Decembrie 2018, însă aşteptate sunt „idei mai bune, (…) expresive, simple şi legate de Centenarul Unirii” 

Niciuna dintre ofertele înscrise în concursul de soluţii pentru realizarea Monumentului Centenarului Marii Unirii din municipiul Suceava nu a adunat punctajul necesar pentru a fi materializată efectiv. Anunţul a fost făcut ieri, într-o conferinţă de presă, de primarul Ion Lungu, care a precizat că „niciuna dintre lucrările prezentate nu l-a convins”.

„În final, niciuna din cele patru lucrări –  care nu erau nici foarte scumpe  –  nu a întrunit condiţiile şi nu a trecut. Trei din ele reprezentau spirala ADN, un fel de coloane ale infinitului în diferite forme, care nu m-au impresionat deloc. O alta era un grup statuar cu steagul românesc, o interpretare care, la fel, nu avea nimic cu Unirea. Niciuna nu a adunat 50 de puncte, ca atare au fost descalificate” a precizat Lungu. Din comisia de selecţie fac parte arhitectul Constantin Gorcea, artistul plastic Lucia Puşcaşu şi arhitectul Viorel Blănaru.

Şeful executivului spune că licitaţia va fi reluată şi că, în condiţiile în care comisia va selecta una dintre soluţii, încă nu ar fi prea târziu pentru terminarea monumentului până la 1 Decembrie 2018. Aceasta în condiţiile în care vor intra în competiţie minim trei ofertanţi, criteriile pentru selectarea câştigătorului fiind cele privind calitatea artistică, notată cu 70 de puncte, şi costurile de realizare, cu 30 de puncte. Pe de altă parte, varianta de proiect câştigătoare va fi premiată cu 5.000 de lei, cea de pe locul al doilea, cu 3.000 de lei, iar cea de pe locul al treilea, cu 2.000 de lei.

„Am făcut, în regim de urgenţă, comunicări la participanţi, la ofertanţi, însă trag speranţă ca în acest an să putem face acest monument al Marii Uniri. În măsura în care se adjudecă, fiind făcut din fibră de sticlă, într-o perioadă de maxim două luni de zile acesta se poate realiza. Sperăm să vină idei mai bune, mai apropiate de ceea ce ne dorim, care să fie mai expresive, simple şi legate de Centenarul Unirii” a precizat Ion Lungu. Monumentul va fi realizat din fibră de sticlă, valoarea totală nu va putea depăşi 1,5 milioane de lei, la prima rundă a licitaţiei venindu-se cu oferte cuprinse între 430.000 de lei şi 1,47 de milioane de lei. Deoarece în zonă se află instituţii administrative, culturale şi istorice, edilul-şef crede că amplasamentul cel mai nimerit pentru Monumentul Centenarului Marii Uniri este Parcul Drapelelor de lângă Palatul Administrativ, acolo unde se află şi Monumentul „Bucovina  înaripată”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: