Sistemul de probaţiune – situaţie gravă

Deputatul PNL de Suceava, Angelica Fădor, a sesizat ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, situaţia gravă cu care se confruntă personalul din sistemul de probaţiune şi cere măsuri pentru soluţionarea acestor probleme.

Astfel, Angelica Fădor i-a transmis ministrului Justiţiei că a primit la cabinetul ei parlamentar un memoriu cu privire la problemele cu care se confruntă personalul din sistemul de probaţiune.

Ea arată că sistemul de probaţiune a fost înfiinţat ca alternativă la pedeapsa închisorii cu executare efectivă, şi este de menţionat aportul său în ceea ce priveşte reducerea costurilor sociale legate de cheltuielile efectuate cu încarcerarea persoanelor condamnate penal.

„Raportat la atribuţiile şi responsabilităţile de serviciu, personalul de probaţiune este expus unei supraîncărcări de sarcini, având în vedere orientarea instanţelor de judecată către sancţionarea cu măsuri alternative închisorii a persoanelor care au săvârşit infracţiuni, cea mai mare parte a acestora fiind dată în competenţa consilierilor de probaţiune care supraveghează minori şi majori faţă de care instanţa de judecată a dispus suspendarea sub supraveghere a pedepsei închisorii, amânarea aplicării pedepsei închisorii, măsuri educative neprivative de libertate sau liberarea condiţionată din penitenciar”, spune deputatul liberal sucevean.

Ea menţionează că în urma noilor atribuţii conferite de legislaţia penală – Noul Cod Penal-Legea nr.286/2009; Legea nr. 253/2013, Legea nr.252/2013-, sistemul de probaţiune funcţionează în deficit de resurse umane şi materiale, respectiv spaţii insuficiente, neiluminte, inadecvat poziţionate, lipsa asigurării pazei etc. şi va funcţiona în acest mod şi în perioada următoare, chiar şi cu noile ajustări de personal de 187 de posturi scoase la concurs naţional în anul trecut.

Deputatul sucevean precizează că potrivit centralizării datelor statistice în Raportul de activitate pe anul 2017 al Direcţiei Naţionale de Probaţiune, 552 de consilieri de probaţiune, adică totalul persoanelor angajate, au avut în evidenţă un număr de 90.546 de persoane supravegheate (condamnate la pedeapsa închisorii cu suspendare, liberate condiţionat din penitenciar, sancţionate cu măsuri educative sau cu amânarea aplicării pedepsei închisorii) şi au evaluat şi întocmit rapoarte la solicitarea instanţelor de judecată sau a parchetelor pentru un număr de 8.840 de persoane inculpate.

Fădor arată că, prin comparaţie, în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la finele anului 2017, activau un număr de 12.734 de angajaţi care au gestionat un efectiv total de 23.450 de persoane aflate în detenţie.

 Fădor consideră că, în absenţa sistemului de probaţiune şi a eforturilor susţinute întreprinse de consilierii de probaţiune pentru a gestiona şi supraveghea un număr atât de mare de cazuri, multe dintre cele 90.546 de persoane supravegheate ar fi ajuns în mediul penitenciar, sporind astfel aglomerarea din unităţile de detenţie şi grevând bugetul de stat.

„De asemenea, este de precizat că un număr semnificativ din persoanele supravegheate de către consilierii de probaţiune sunt orientaţi sau motivaţi de către aceştia din urmă să îşi consolideze inclusiv situaţia profesională, fiind astfel integraţi în muncă, una din consecinţele astfel generate fiind impactul pozitiv în ceea ce priveşte plata contribuţiilor către stat (impozite, taxe, cotizare la sistemul de pensii, sănătate, asigurări sociale, etc.)”, a mai arătat deputatul liberal.

Ţinând cont de aceste aspecte prezentate, raportat la problemele cu care se confruntă sistemul de probaţiune, deputatul Angelica Fădor cere ministrului Justiţiei să precizeze care sunt perspectivele viitoare în ceea ce priveşte implicarea Ministerului de Justiţie în promovarea sistemului de probaţiune şi a măsurilor alternative pe care acest sistem le gestionează/supraveghează, respectiv subdimensionarea personalului raportat la complexitatea atribuţiilor şi la numărul mare de persoane aflate în evidenţă (respectiv angajarea de noi consilieri), lipsa unor condiţii adecvate de muncă (spaţii insuficiente, neiluminte, inadecvat poziţionate, lipsa pazei etc.) şi tergiversarea adoptării unui nou statut al consilierilor de probaţiune, în acord cu poziţia în sistemul de justiţie penală şi cu atribuţiile sporite conferite, deşi demersuri au fost iniţiate de către Direcţia de Probaţiune încă din anul 2013. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: