Bilanţ bogat

„Şcoala altfel” la Grădiniţele „Gulliver” şi „A.B.C.” din Suceava

Programul Naţional „Şcoala altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun” s-a derulat la Grădiniţele „Gulliver” şi „A.B.C” Suceava în perioada 7-11 mai 2018.

La sugestiile părinţilor, echipele de cadre didactice de la cele 18 grupe din cele două grădiniţe au derulat proiecte educative care vizează problematica „noilor educaţii”: educaţie pentru petrecerea timpului liber, educaţie rutieră, educaţie emoţională, educaţie nutriţională, educaţie pentru sănătate şi educaţie pentru securitate personală.

Calendarele activităţilor în cadrul proiectelor pentru educaţie pentru timp liber au inclus vizite la observator, la Muzeul Bucovinei şi Muzeul de Ştiinţele Naturii, plimbări, drumeţii în pădurea Zamca, Pătrăuţi, picnicuri în curtea caselor părinţilor şi bunicilor, vizionări de teatru, de momente artistice oferite de preşcolari.

În cadrul activităţilor de educaţie nutriţională, copiii au pregătit, împreună cu maestrul bucătar Ciornei Liviu Dan, de la restaurantul Conacul Domnesc, aperitive reci şi calde, plăcute privirii, sănătoase şi gustoase, au aflat care este drumul pâinii de la bobul de grâu la produsul finit prin vizionare de filme didactice, prin vizita la fabrica Mopan SA Suceava şi la “fabrica de dulciuri” „Bujor”, unde au aflat misterele delicioaselor plăcinte şi prăjituri.

Proiectele de educaţie emoţională au vizat dezvoltarea comportamentelor empatice, asertive, stimularea relaţionării, a interrelaţionării şi s-au materializat în vizite la Şcolile Gimnaziale Nr. 8 şi 4, activităţi interactive cu voluntari de la Organizaţia “Salvaţi copiii” şi asociaţia TRIO, precum şi întâlniri cu psihologi, preoţi.

În cadrul proiectelor care au vizat educaţia pentru sănătate, cei peste 650 copii s-au întâlnit cu medicul şcolar dr. Smărăndiţa Biliuţă, care le-a prezentat importanţa igienei mâinilor şi a corpului, cu medicul stomatolog dr. Irina Poroch, în cabinetul căreia au aflat importanţa igienei dinţilor şi a consumului de alimente sănătoase pentru un zâmbet curat şi sănătos.

Activităţile organizate în cadrul proiectelor care au vizat educaţia pentru securitate personală s-au adresat şi celor 80 de copii care au fost musafirii I.S.U. Suceava, marţi, 8 mai 2018, locaţie în care pompierii le-au demonstrat cum se acordă primul ajutor în caz de accident, cum acţionează pentru a scoate victimele încarcerate, cum realizează stingerea incendiilor şi cum sunt ajutaţi de câini dresaţi în misiunile lor. De asemenea, 300 de preşcolari au participat, marţi, 8 mai 2018, la o demonstraţie a unui echipaj I.S.U. în curtea G.P.P. „A.B.C.” Suceava. Reprezentanţii I.S.U. au prezentat maşina SMURD, dotările acesteia, acordarea primului ajutor în situaţii specifice, echipamentul pompierilor, toate acestea în aplauzele prelungi ale preşcolarilor şi cadrelor didactice. Miercuri, 9 mai 2018, şi joi, 10 mai 2018, reprezentantul I.P.J. Suceava, dl comisar-şef de poliţie Ionuţ Epureanu, a vizitat cele două grădiniţe, prezentând preşcolarilor rolul poliţiştilor în ocrotirea vieţii copiilor şi adulţilor, comportamente pozitive ale pietonilor şi şoferilor, modalităţi de protecţie a copiilor faţă de eventuale pericole, pentru 500 de copii, din cele două instituţii. Actori direcţi în proiectele sus-amintite, preşcolarii au participat cu inimile, mintea şi sufletele la activităţile enumerate şi şi-au manifestat interesul major, bucuria sinceră în a înţelege rolul fiecărei profesii în asigurarea sănătăţii şi securităţii adulţilor şi copiilor. Zâmbete largi şi inocente, glasuri zglobii de copii, aplauze îndelungi răsărite din palmele micuţe ale preşcolarilor, privirile admirative ale acestora au fost imortalizate în fotografii reuşite, dar şi în minţile celor peste 600 de copii participanţi, ca dovezi clare ale finalităţilor programului propus şi derulat.

Pe parcursul întregii săptămâni, s-a derulat proiectul „Împreună dăruim… zâmbete să împărţim” în cadrul programului judeţean „Săptămâna omeniei”, în parteneriat cu CSEI Suceava. Scopul proiectului – extinderea colaborării dintre unităţile de învăţământ şi dezvoltarea unor colaborări cu valenţe socio-educaţionale – a vizat sprijinirea celor 56 copii din învăţământul primar de la CSEI Suceava prin donarea de rechizite, jucării şi jocuri necesare derulării în bune condiţii a procesului educaţional.

Coordonatoarele proiectului, prof. Liliana Paulencu, prof. Raluca Moisa şi prof. Dorina Cocari, au reuşit să sensibilizeze cei peste 600 de părinţi şi copii din cele două grădiniţe, care au donat o cantitate însemnată de rechizite, jocuri şi jucării în cadrul acţiunii de colectare. 70 de preşcolari, împreună cu cadrele didactice prof. Elisabeta Popa, prof. Mihaela Lihănceanu şi prof. Liliana Paulencu au împărţit şi obţinut zâmbete, prin oferirea darurilor copiilor din clasele primare de la instituţia parteneră, vineri, 11 mai 2018.

Derularea programului naţional „Şcoala altfel” în cadrul unor proiecte educaţionale a oferit deopotrivă participanţilor şi partenerilor posibilitatea de a desfăşura o multitudine de activităţi care au răspuns intereselor copiilor, propunerilor părinţilor şi se constituie într-un exemplu de bună practică pentru colectivul didactic format din 35 cadre didactice. Activităţile desfăşurate cu acest prilej fac parte din oferta educaţională anuală a grădiniţei şi se constituie în activităţi subsecvente ţintei de dezvoltare „creşterea vizibilităţii grădiniţei în comunitate prin dezvoltarea parteneriatelor educaţionale locale, judeţene, în vederea îmbunătăţirii prin experienţe noi a calităţii managementului instituţional”. (MARIA MATEI, director, G.P.P. „Gulliver” Suceava, RALUCA MOISA, coordonator G.P.P. „A.B.C.” Suceava)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: