Noi expoziţii filatelice – noi succese

Iată că s-a încheiat recent şi cea de-a XXVIII-a expoziţie naţională de filatelie închinată „Lunii pădurii” care, nu ştim încă din care motiv, din anul 2010, s-a transformat în „Luna plantării arborilor” . Încă n-a putut nimeni să-mi explice, să-mi demonstreze cum se plantează un copac. Plantarea puieţilor, da!

Am răspuns cu multă bucurie invitaţiei de a participa la această expoziţie, mai ales că până în prezent participasem la toate ediţiile. De această dată, expoziţia a fost organizată de Asociaţia Filateliştilor din Bucureşti sub egida „Regiei naţionale a Pădurilor Romsilva” şi în colaborare cu Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”. M-am simţit onorat că şi în acest an am fost cooptat în comitetul de organizare a expoziţiei.

La această expoziţie au fost prezentate exponate de 34 de colecţionari din Capitală şi din alte şase localităţi din ţară: Sibiu, Galaţi, Ploieşti, Rădăuţi, Arbore şi Horodnic de Jos. Din cele 34 de exponate, 21 au fost prezentate de tineri filatelişti din Lieşti-Galaţi (8), Horodnic de Jos (7) şi Arbore (6). Toate exponatele au primit diplome pentru că s-au prezentat la expoziţie. Nici de data aceasta expoziţia n-a fost competitivă, ci numai de prezentare. Păcat! Competiţia stimulează creativitatea, interesul pentru filatelie şi astfel ar duce la diversificare şi îmbunătăţirea exponatelor. Şi-apoi punctaţi pe o hartă a României localităţile din care au fost trimise exponatele şi veţi vedea cât de săraci am devenit în filatelie, în general, şi în cea juvenilă, în special. La această sărăcire contribuie şi Ministerul Învăţământului (!?), care nu stimulează în niciun fel mişcarea filatelică din şcoli, acolo unde încă mai există. Aţi auzit undeva de vreo manifestare filatelică pentru copii (care încă se mai organizează) la organizarea căreia să contribuie şi ministerul nostru? Eu n-am auzit de cel puţin 10 ani.

Trebuie să arăt că diplomele acordate sunt foarte sugestive prin desenele de pe ele. Pe lângă acestea s-au tipărit trei plicuri speciale, foarte frumoase, pe care s-au aplicat două ştampile pe care sunt reprezentaţi doi copii, o fetiţă şi un băieţel, care plantează puieţi (nu copaci).

În plus, prin grija col(r.) Gheorghe Cotolan s-a realizat un catalog, parcă mai frumos şi interesant decât cele anterioare. În cele 32 de pagini ale acestuia sunt cuprinse gândurile despre pădure şi apărarea ei ale lui Marin Drăcea (1885-1958), mesajul dr. ing. Dragoş-Ciprian Pahonţu, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor, gl.lt. (r.) Neculai Băhneanu, preşedinte al ANCMRR, gl.br.(r) Stan Constantinescu şi col.(r) Gheorghe Cotolan. Acestora li se adaugă eseurile: „Rolul pădurii în limitarea efectelor distructive ale fenomenelor naturii” (Doru Năstac); „Pădurea, plămânul Terrei” (Carmen Negoiţă); „Pădurea şi mediul, unitate inseparabilă” (Larisa Cristea); „Filatelia şi protecţia mediului” (Dumitru Dumitru); „Filatelia şi mediul ambiant” (Monica Cristea). Articole foarte interesante. Dar aţi văzut şi articole semnate de oameni din învăţământ? Eu n-am sesizat acest lucru.

Contribuţia col.(r) Gheorghe Cotolan, sufletul acestei expoziţii, a fost substanţială. A „presărat” acest catalog cu foarte multe fotografii cu aspecte din pădure, bune şi rele, prezentând toate animalele pădurii, în fotografii color, precum şi voluntari şi copii care îngrijesc pădurea. Acestora li se adaugă catrene, în concordanţă cu imaginea, printre care şi câteva epigrame ca: „Ori de câte ori pădurea/ Îşi mai pierde-un fiu şi plânge/ Eu mă simt murdar de sânge/ Fiindcă n-am oprit securea.”/ După cum, mai este „presărată” şi cu poezii de Mihai Eminescu şi Vasile Alecsandri în care cântă pădurea.

Ce mai, acest catalog este o adevărată microenciclopedie, pe care-o pot studia temeinic toţi cei care iubesc şi respectă pădurea şi sunt interesaţi de viitorul ei. Păcat că noi, cei care lucrăm în învăţământ, nu putem contribui la educarea copiilor, şi nu numai, la dezvoltarea dragostei pentru pădure şi nu suntem interesaţi de viitorul ei. Aşa consider eu…

Prof. GH. DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: