Şi a fost Ziua libertăţii presei

De câţiva ani buni, când apare un prilej precum sărbătorile religioase sau laice, ziua presei, a jandarmilor, a poliţistului, a femeii, a copilului, a învăţătorului…, primii noştri reprezentanţi politici, obligatoriu şi Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Călin Popescu-Tăriceanu, Gabriela Firea…, ne şi transmit felicitări şi urări care de care mai dulci şi parfumate. Toate din inimă, toate sincere.

Numai că de „Ziua libertăţii presei” (oare de ce nu se cheamă „Ziua presei libere”?) n-am înţeles bine cui se adresează: fiind mare consumator de presă printată, ziare, reviste…, de ceva ani mă întorc cu mâna aproape goală de la chioşcul de ziare. Da, multe s-au mutat pe Internet, numai că jurnale în adevăratul sens al cuvântului, articole corecte, bine scrise, reportaje, informaţii importante, documentate, anchete jurnalistice, investigaţii… rareori găseşti. Însă, dacă pe cheiurile Senei, ale Tamisei, ale Dunării (la Viena şi la Budapesta!), tarabele sunt încă pline de ziare, în România sunt umplute cu te miri ce, numai ziare nu. Şi apoi nu cred că din presa noastră scrisă trăiesc azi mai bine de câteva sute de „scârţa-scârţa” pe hârtie.

Însă care libertate? Din păcate, n-am înţeles nici de care libertate e vorba, fiindcă în mintea mea libertatea presei e de mai multe feluri: libertatea de spune adevărul ori libertatea de a minţi, libertatea de a informa corect publicul sau de a-l manipula, libertatea de a-ţi exprima propriul punct de vedere / propria opinie ori libertatea de a te lăsa cumpărat, adică de a fi simplu mercenar, libertatea de a munci cinstit sau de a păcăli lumea şi a fi corupt… Oricum, CNA are altă treabă.

Am înţeles totuşi ceva: politicienii-transmiţători de mesaje parfumate trăiesc în altă lume şi se referă la o presă care nu mai există în realitatea imediată. Adică ei, vezi Doamne!, nu au aflat că interesele politice au ucis presa liberă, nici că mediile au fost cartelizate, habar n-au că patronatele îşi impun politicile editoriale, nici n-au auzit de unde şi cum le vin banii… Oare atitudinea lor e ipocrită sau miroase a mascaradă?

Să ne amintim totuşi că imediat după 1989, chioşcurile, tarabele se umpluseră de ziare şi reviste, iar circulaţia informaţiei, până atunci monopol al partidului-stat, părea să fi scăpat de sub controlul autorităţilor. Ei, bine, n-a scăpat decât pentru scurt timp: îndată au scumpit hârtia, apoi au desfiinţat cu totul fabricile de hârtie. Lovitura a dat ceva rezultate, dar nu mulţumitoare. A urmat una şi mai perversă: falimentarea distribuitorilor de ziare, îngroparea lor definitivă. Şi totuşi, câteva ziare şi reviste importante au supravieţuit prin valoare şi abonamente. Ce era de făcut?

Singura soluţie era controlul informaţiilor. Care ţine însă de democraţie şi de drepturile constituţionale, aşa că trebuia acţionat cu mănuşi. Primul atac a fost la agenţiile de informaţii, unele trecute în proprietatea statului, a se citi, a puterii politice, iar, altele în mâna „oamenilor noştri”. Al doilea atac, mult mai ingenios decât primul, a fost la generatorii de informaţii: la public să ajungă mai întâi informaţiile neutralizate politic de genul „PSD-PDL, aceeaşi mizerie!” şi apoi amănuntele nesemnificative. Motive suficiente să nu mai cumperi ziarul.

Aceste atacuri, combinate cu celelalte de mai sus, au reuşit: România a rămas cu libertatea presei doar pe hârtie şi cu puţine ziare şi jurnalişti care nu vor să se aplece. Cu orice risc. Numai că atacurile continuă cu blocajul total al unor informaţii prin secretizare, vezi cazul mutării ambasadei la Ierusalim, apoi selectarea şi prioritizarea informaţiei, a doua lege a manipulării, pentru a ne abate atenţia de la lucrurile cu adevărat importante şi a ne scoate ochii cu amănunte, iar asta se întâmplă din 2016 încoace. La adăpostul „prioritizării” informaţiilor se ascund loviturile date României, democraţiei, justiţiei, economiei şi bunăstării populaţiei.

Veţi spune că exagerez şi că mai avem televiziunile de informaţii, radioul şi internetul. Da, dar aici partida puterii, lucrând după manualele de manipulare, repetă pe majoritatea canalelor, de exemplu, că nu vom avea nicio criză economică, iar economiştii serioşi spun contrariul.

Noi, cititorii, de unde aflăm adevărul? Din mesajele dulci şi parfumate?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: