Infractorii au prins curaj

Valul de infracţionalitate care a lovit România în această primăvară nu are precedent. În spaţiul public s-a revărsat în zilele libere de 1 Mai un volum îngrijorător de informaţii legate nu numai de accidente rutiere şi cu privire la reţinerea a mii de permise de circulaţie, ci şi despre crime groaznice şi atacuri tâlhăreşti asupra turiştilor, a cetăţenilor. Şi nu este vorba de ciordirea unui portmoneu sau a telefonului mobil, ci de atacuri în bandă asupra autoturismelor pe care le-a prins noaptea în zone izolate.

Să mai observăm şi că strada a devenit tot mai nesigură, că familiile au o grijă în plus, aceea de a-şi însoţi copiii la şi de la şcoală, că trebuie să stai cu ochii în patru şi când opreşti la stop, şi când deschizi uşa maşinii, şi când scoţi portmoneul sau foloseşti cardul, că e nevoie să ţii strâns bagajul în mână în mijloacele de transport şi să-ţi păzeşti buzunarele şi poşeta. Adio plimbări nocturne! Apoi, oameni buni, în acest caz nu mai putem vorbi de civilizaţie, ci de o societate aflată sub asediul hoţilor şi al tâlharilor.

Informaţiile despre criminalitate au venit la pachet cu excesele milionarilor noştri de carton, ale recenţilor îmbogăţiţi ai României: şi-au etalat pe litoral elicopterele proprii, bolizii de sute de mii, poate milioane de euro, amantele cu bijuterii, ceasuri de lux cât preţul unei case, iar câţiva şi-au comandat sticle de şampanie de peste 100000 de euro bucata, sfidând nu numai bunul-simţ, dar şi efortul milioanelor de cetăţeni care, deşi merg zilnic la lucru, abia au după ce bea apă. De observat că o asemenea degajare de aroganţă, dezmăţ şi cinism n-a mai fost niciodată într-o ţară ca a noastră, aflată la coada tuturor clasamentelor UE.

Cum se explică recrudescenţa fenomenelor infracţionale şi cine se face vinovat? Mai întâi au fost intenţiile noii majorităţi politice şi ale ministrului de Justiţie, Tudorel Toader, de a graţia un mare număr de condamnaţi, scăpând din penitenciare în jur de 5000 de deţinuţi, iar apoi Parlamentul le-a mai promis şi alte cadouri nesperate, compensări de mii de euro după liberare, pedepsele de până în 5 ani executate la domiciliu sau în weekend, creşterea confortului în penitenciare, atenţia mai mare acordată inculpaţilor decât victimelor. Mai adăugaţi dezincriminarea unor fapte infracţionale şi obstrucţionarea procurorilor de a aduna probe în dosarele penale.

Iată de ce cred că recrudescenţa stării actuale de criminalitate este doar începutul unui proces cu care cetăţenii României se vor confrunta în perioada următoare. Se vorbeşte chiar de „Republica Infractorilor”, „Republica ciorditorilor”, „România – raiul hoţilor”…

Nu cred că statul român trebuie să abdice de la rolul său constituţional de a proteja viaţa şi bunurile tuturor cetăţenilor şi nici că este potrivită relaxarea legislativă apropo de regimul infracţiunilor într-o ţară în care nivelul criminalităţii, inclusiv al celei economic-financiare, este în creştere alarmantă. Nu cred că e cazul să slăbească lupta anticorupţie când sărăcia în România are tocmai astfel de cauze, iar o bună parte din bugetele publice sunt drenate spre interese proprii de funcţionari şi politicieni hrăpăreţi.

Cu atât mai mult cu cât actuala majoritate politică a câştigat alegerile cu un program care prevedea întărirea legalităţii, stârpirea corupţiei şi creşterea nivelului de trai, aşa cum stă bine unei formaţiuni social-democrate.

Or, în loc de aceasta ce se vede? Obstrucţionarea justiţiarilor în procurarea de dovezi pentru probarea faptelor infracţionale, campania susţinută prin toate oficinele împotriva DNA şi a şefei acesteia prin anchete permanente ale ministerului Justiţiei şi ale Inspecţiei Judiciare, deschiderea de noi căi de atac împotriva sentinţelor definitive prin tot felul de chichiţe avocăţeşti, că de o bună bucată de vreme cam toţi marii granguri politici scapă de pedepse. Iar aceasta se întinde ca o pecingine asupra întregului spectru judiciar.

Nu e departe vremea când nivelul infracţionalităţii va deveni o vulnerabilitate gravă asupra siguranţei cetăţenilor şi chiar a României. Chiar se doreşte să fim Republica Infractorilor?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: