Ministrul Finanţelor susţine că primăriile sucevene care s-au împrumutat pentru proiectul „Utilităţi şi mediu” şi nu au beneficiat de investiţii au fost înşelate de conducerea de atunci a CJ

> Orlando Teodorovici le recomandă să se împrumute din Trezorerie pentru că statul nu are voie să preia creditul

Ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat, vineri, la Suceava, că va face publică întreaga situaţie generată de proiectul judeţean „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”, pentru a nu fi interpretări diferite, el subliniind că statul nu are cum să preia creditul angajat pentru construcţia conductelor magistrale care au fost preluate gratuit de Transgaz.

Ministrul a spus că situaţia s-a analizat, fiind discutată şi în Comisia de buget-finanţe a Parlamentului, la dezbaterea unei propuneri legislative.

Ministrul a spus că Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă care permite împrumuturi în Trezorerie şi pentru astfel de situaţii, la costuri avantajoase, pentru că statul nu poate el să preia acest credit.

El a arătat că atunci când s-a luat creditul, în 2004, în anexa către bancă sunt incluse primăria şi suma împrumutată, şi nu s-a prevăzut să fie incluse primăria, suma şi obiectivul care trebuia făcut din împrumut. „Săracii oameni de la primării au fost, practic, înşelaţi, că asta a fost” a spus Teodorovici.

El susţine că acel contract trebuia să fie clar: „Mie îmi faci reţeaua cutare, conducta, investiţia X. La unii s-a făcut, la alţii nu s-a făcut. Cine trebuia să urmărească partea de contract în sine, nu  de finanţare, ci de investiţie?” a întreabat ministrul.

Teodorovici a subliniat că statul nu este obligat să preia creditul.

„Nu scrie nicăieri că statul preia la sine această povară fiscală. Dacă era această prevedere, statul nu are o problemă să găsească chiar o soluţie temporară la problema aceasta; numai că povara fiscală nu poate să o preia statul” a declarat ministrul.

El a reiterat că primăriile pot să primească împrumuturi din Trezorerie pentru a achita ratele la credit.

Teodorovici a mai declarat că va face publică o informare cu toată speţa pe acest proiect.

Totodată, el a anunţat că va cere o situaţie generală din ţară privind investiţiile cu bani publici care au fost transferate diverşilor operatori care au şi o componentă privată, pentru că nu este o situaţie normală.

„Vreau să ştiu foarte clar, din 2007 şi până în prezent, care sunt acele investiţii făcute de primării, de operatorii de apă, din banii publici şi transferate unui operator care are în componenţa sa şi parte privată. Vreau să am pe fiecare UAT în parte situaţia, pentru că nu e normal ca un privat să primească finanţare publică” a spus ministrul.

Judeţul Suceava a plătit până acum 88,6 milioane de euro pentru creditul de 86,3 milioane de euro angajat pentru proiectul „Utilităţi şi mediu” şi mai are de plătit încă 54,7 milioane de euro şi dobânzi.

Cele 61 de primării din judeţul nostru beneficiare ale proiectului de utilităţi au început din 2009 să achite dobânzile la credit, care se plătesc semestrial, fiecare tranşă fiind de aproximativ 3,2 milioane de euro, situaţie ce a afectat bugetele acestor localităţi mai ales în condiţiile în care sumele de bani investite nu pot fi recuperate, din cauză că o parte din investiţii nu sunt funcţionale.

Proiectul judeţean de utilităţi prevedea ca creditul angajat să fie achitat din exploatarea investiţiilor. Dar s-a înregistrat un blocaj prin întârzierea finalizării lucrărilor şi de punere în funcţiune a sistemelor de termoficare şi a reţelelor de gaze naturale prevăzute.

Reamintim că pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut în 2004 un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra, cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975%, la care se adaugă rata Euribor. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare, la 1,5%.  (N.B.) 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI