Dragi ziarişti…

Am impresia că în acest an, al XXV-lea de când se marchează Ziua Mondială a Libertăţii Presei, mesajele transmise ziariştilor au fost mult mai numeroase ca în alţi ani. Acum e mai dificil de evaluat dacă va fi devenit brusc presa mai preţioasă ori dacă, pe alocuri cel puţin, va fi fost vorba doar despre un efect (contaminant) de reţea; de reţea de socializare. Preşedintele K.W. Iohannis a zis, lapidar: „O presă liberă contribuie la consolidarea democraţiei şi la dezvoltarea unei societăţi prospere. (…) Rolul mass-media este esenţial în apărarea interesului public”. Din spusele primei prim-ministru, V. Dăncilă, am reţinut că le-a urat jurnaliştilor „inspiraţie, energie şi condei ager”, de opinie fiind ea că „jurnalistul este întotdeauna în prima linie a evenimentelor interne şi internaţionale, le relatează şi le explică, dar are şi un rol deosebit în ceea ce priveşte formarea şi dezvoltarea societăţii în care dreptul de exprimare şi libertatea de opinie sunt valori fundamentale”. Cu acest prilej s-a exprimat şi şeful primei prim-ministru, Liviu Dragnea, mărturisind că îi respectă sincer „pe toţi jurnaliştii români care îşi fac cu onoare meseria şi se luptă, cu adevărat, pentru adevăr”, printre altele arătându-se convins că „democraţia nu poate exista fără o presă liberă”. La rândul său, Ambasada SUA la Bucureşti a transmis că îi felicită „pe reporterii din România care slujesc exclusiv interesul public şi pe români”, printre altele arătând (către lumea întreagă) că „guvernele, ONG-urile, companiile şi oamenii obişnuiţi trebuie să continue să sprijine – şi să ceară – presă independentă, pentru că o naţiune fără o presă liberă şi independentă nu poate prospera liber şi din punct de vedere economic şi democratic”.

…De la Baia, nouă ne-a scris fam. prof. Gogu Cornel: „Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, vă urmăm mulţi ani, cu sănătate şi bucurii! Să trăiţi clipele cu senin în gânduri şi armonie în priviri! Să aveţi mereu idei vioaie în condeie!”. Vă mulţumim mult pentru urări, doamnă Mihaela, domnule Cornel Gogu!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI