Handbal masculin

Schimbări ale sistemului competiţional

Ca urmare a solicitărilor venite din partea majorităţii echipelor participante, conducerea Federaţiei Române de Handbal a decis să modifice sistemul de desfăşurare a Ligii Naţionale de handbal masculin începând din sezonul viitor, urmând să fie aplicat modelul danez.

Astfel, Liga Naţională de handbal va conţine ca şi până acum sezon regulat cu play-off şi play-out, numai că partea finală a campionatului va continua în mod diferit.

Play-off-ul se va desfăşura cu opt echipe, ca şi până acum, dar echipele vor fi împărţite în două grupe.

Prima dintre ele va fi formată din echipele care au terminat sezonul regulat pe locuri impare (1, 3, 5, 7), iar cea de-a doua din formaţiile clasate locuri pare (2, 4, 6, 8). În grupe se va juca după sistemul fiecare cu fiecare, tur – retur.

Totodată, parcursul din timpul sezonului regulat va avea o însemnătate mult mai mare, deoarece primele două echipe clasate la finalul sezonului pe etape vor intra în play-off cu 6 puncte, locurile 3-4 vor intra cu 4 puncte, locurile 5-6 cu 2 puncte, iar ocupantele poziţiilor 7 şi 8 vor începe de la 0 puncte. Câştigătoarele celor două grupe vor disputa apoi finala mare a campionatului, după sistemul cel mai bun din trei meciuri.

Şi în play-out vor exista schimbări, în sensul că rezultatele directe din timpul sezonului regulat nu vor mai conta. În zona retrogradării se va juca în continuare după sistemul fiecare cu fiecare, dar la început vor fi acordate nişte bonificaţii. Echipa clasată pe locul 9 în sezonul regulat va porni la drum cu 5 puncte, locul 10 cu 4 puncte, locul 11 cu 3 puncte, locul 12 cu 2 puncte, locul 13 cu un punct, iar locul 14 fără nici un punct.

Cupa României va avea la rândul ei câteva noutăţi pentru sezonul 2018-2019. În primul rând, la start se pot înscrie şi toate echipele din Divizia A, cu excepţia formaţiilor satelit şi a formaţiilor de juniori şi tineret care reprezintă Centrele Naţionale. Gazda turneului Final Four al Cupei României va fi trasă la sorţi, nu va mai exista o licitaţie de dosare ca până acum.

Reforma sistemului competiţional va atinge şi Divizia A. Pentru a dinamiza eşalonul secund, dar şi pentru a scuti echipele de anumite costuri din cauza deplasărilor mai lungi, FRH intenţionează să alcătuiască patru serii pe regiuni. În Liga Naţională vor promova locurile 1 şi 2 de la turneul final al Diviziei A, urmând ca formaţiile clasate pe poziţiile 3 şi 4 să dispute meciuri de baraj cu locurile 11 şi 12 din Liga Naţională.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: