Până în luna iunie se va şti dacă actualul sistem de termoficare al Sucevei va mai putea funcţiona

> Primarul Ion Lungu: Nu e cazul să ne panicăm. Dacă ajunge funia la par, eu sunt primul care dau un mesaj

Primăria Suceava va şti până în luna iunie dacă actualul sistem de termoficare va mai putea fi funcţional, în condiţiile în care societatea de termoficare înregistrează pierderi în fiecare zi, iar faptul că lemnul de foc nu mai este considerat biomasă, aşa cum era la momentul realizării investiţiei, face ca firma să nu obţină certificatele verzi pe care se baza pentru a putea funcţiona.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, în conferinţa săptămânală de presă, că îi roagă pe sucevenii care sunt branşaţi la sistemul centralizat să facă un efort să achite facturile.

„S-au dublat datoriile în ultima perioadă. Dacă în luna februarie erau datorii de 2,675 de milioane de lei, la sfârşitul lunii martie sunt de 4,6 milioane de lei” a spus Lungu.

El a spus că joi urma să se poarte o nouă discuţie la ANRE şi că el speră ca societatea de termoficare să mai obţină certificate verzi pentru anul 2017.

„E o situaţie de forţă majoră. Nu ştiu ce se mai poate face acolo. Primăria şi-a achitat datoria, noi am plătit în acest sezon rece 9,8 milioane de lei. Suntem cu plata la zi” a precizat primarul.

El a menţionat că Primăria poate să facă plăţi în avans doar în sezonul rece şi de aceea face un apel la populaţie să-şi achite datoriile.

Primarul a spus că singura soluţie pe care o are este… să-şi pună o tablă la gât şi să facă grevă în faţa Guvernului pentru modificarea ordinului de ministru al Apelor şi Pădurilor ca lemnul de foc să fie considerat eligibil pentru certificate verzi, dacă este folosit la producerea de agent termic în sistem centralizat.

El a arătat că pentru a putea face această solicitare e nevoie ca populaţia Sucevei şi Primăria să nu aibă datorii la firma de termoficare.

„E o situaţie delicată. Fără să ne panicăm, dar zi de zi această societate produce pierderi. Nu are cum să se mai închidă. Păcat de Dumnezeu că s-a făcut această centrală nouă. S-a făcut o centrală ultramodernă, de ultimă generaţie, într-un judeţ, Suceava, cu cea mai mare suprafaţă împădurită din România” a declarat primarul.

Ion Lungu a spus că sucevenii s-ar putea încălzi doar dacă se vor folosi resturile rezultate din igienizarea pădurii din judeţ.

„Din acele crengi se poate încălzi oraşul Suceava” a spus Lungu.

Apoi primarul a răbufnit: „Certificatele le tai, lemn nu mă laşi să consum, nu mi-l decontezi că nu e biomasă. Aici e o situaţie delicată, e un agent privat care prestează un serviciu public, iar primarul trebuie să asigure apa caldă şi încălzirea!”.

Edilul-şef a apreciat că nu crede că se va găsi o soluţie pentru continuarea funcţionării sistemului dacă nu se rezolvă la Guvern problema certificatelor verzi.

„Avem jumătate de an în faţă să ne pregătim. Nu e cazul să ne panicăm. Dacă ajunge funia la par, eu sunt primul care dau un mesaj. Nu ştiu care va fi soluţia, dar sper că o vom găsi. Deocamdată eu sper” a spus Lungu.

El a adăugat că Bioenergy a atacat în instanţă ordinul de ministru care blochează acordarea de certificate verzi şi crede că „într-o lună-două vom putea lua o decizie”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: