De ce n-are mausul coadă

Există un proiect de lege care urmăreşte să impună ca toate explicaţiile necesare cuiva referitoare la funcţionarea produselor electronice şi electrocasnice (în imensă majoritate importate: console de jocuri, calculatoare, telefoane, tablete, televizoare etc.), inclusiv cele afişate de respectivele produse privind configurarea parametrilor de lucru (altfel zis, meniuri, setări etc.) să fie prezentate (şi) în limba română. Aşa cum, de altfel, se procedează în ţări precum Franţa, Italia, Spania. Ajunsă ideea în spaţiul public, deja a găsit numeroşi adversari, din mai multe motive. Între care partidul ce a emanat proiectul, faptul că – în loc să ne străduim cu toţii să învăţăm şi să folosim engleza – suntem pe cale a fi condamnaţi la înapoiere, chinuindu-ne să tălmăcim în limba maternă vorbe deja universal consacrate şi-apoi, nu în cele din urmă, că ar fi chiar de râs (de râsul cui?!) să zici mouse-ului şoarece (de parcă englezul i-ar zice altfel!), device-ului dispozitiv etc., ori indecent să zici, vorbă cu vorbă, pe româneşte, plug-and-play (dar în loc de bagă şi joacă-te cu…, potrivit propunerii unui traducător foarte jenat, poţi spune, de pildă, conectează şi foloseşte, nu?!).

De ce n-are mausul coadă? Fiindcă deşi limba română, de-a lungul vremii, prin utilizatorii săi (adesea în mod natural competenţi!), şi-a demonstrat capacitatea de a se adapta la nou şi de a evolua, azi există destui români vocali care, pur şi simplu, n-o cunosc suficient şi n-au încredere în ea. N-are mausul coadă? Ba poate să aibă, chemându-se, de la caz la caz, cable, wire, extension cord… Dar realmente exasperant e că mausul modern de azi chiar n-are coadă, e wireless!!!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: