Lecţia eroului aviator Vasile Niculescu

Pe data de 24 aprilie, au avut loc activităţi de comemorare a aviatorului Vasile Niculescu, în municipiul Rădăuţi, acestea fiind derulate în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

Evenimentul a fost organizat de către Primăria Municipiului Rădăuţi, Consiliul Judeţean Bacău, ARPIA Bacău, Cultul Eroilor Rădăuţi, ANCMRR Rădăuţi, cu participarea instituţiilor de învăţământ din judeţ şi municipiu.

La manifestare au participat din partea Prefecturii Suceava doamna prefect Mirela Elena Adomnicăi, din partea Consiliului Judeţean Suceava a fost prezent vicepreşedintele Marin Gheorghe Niţă, iar din partea Muzeului de Istorie Suceava, doamna Cuţui Alexandrina. Administraţia publică locală a fost reprezentată, în calitate de coorganizator, de primarul Nistor Tătar, viceprimarul Bogdan Loghin, Păunel Andrusceac, col. (r.) inspector PCSU în cadrul primăriei şi coordonator al manifestării, consilierul primarului, col. (r.) Sticleţ Simion, şi de consilierii locali rădăuţeni. Au luat cuvântul în cadrul manifestării Aioanei Cristian, şef cabinet Consiliul Judeţean Bacău, Munteanu Vilică, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Arhiviştilor, col. dr. Popovici Romeo-Aurelian, comandantul Colegiului Militar „Ştefan cel Mare”, Rustoiu Gabriel, directorul Muzeului Unirii Alba, col. Ieremia Ovidiu, comandant Centru Radiolocaţie MapN, col. (r.) Niga Nicolae, preşedintele filialei Cultul Eroilor „Plăieşii”, general maior dr. Moţoc Vasile, preşedintele ANCMRR Rădăuţi. Din partea familiei aviatorului a participat nepoata Mallet Astrid, stabilită în Franţa.

La ceremonialul militar au fost prezente trupe din cadrul Ministerului Apărării Naţionale din judeţele Suceava şi Botoşani, de asemenea elevi ai Colegiului Militar Naţional Ştefan cel Mare din Câmpulung Moldovenesc.

Începând cu ora 11, în incinta sălii de conferinţe a hotelului Geralds, s-au susţinut alocuţiuni, s-au prezentat activităţile din program şi s-au înmânat diplomele de merit pentru promovarea identităţii, culturii naţionale şi tradiţiilor locale.

De la ora 12, la mormântul aviatorului Vasile Niculescu, a fost oficiată slujba de pomenire de către un sobor de preoţi de la Mănăstirea Bogdana, s-au susţinut alocuţiuni şi s-au depus flori şi coroane din partea reprezentanţilor formaţiunilor politice, autorităţilor locale şi judeţe, autorităţilor de ordine publică, precum şi din partea unităţilor locale de învăţământ.

În semn de recunoştinţă şi omagiu faţă de eroul aviator Vasile Niculescu, escadrila 951 de la Baza aeriană 95, din subordinea Statului Major al Forţelor Aeriene, condusă de comandor Colţănel Bogdan, a survolat cimitirul. Piloţii de la Fly Club Bucovina Suceava au contribuit la omagierea eroului Niculescu, patru avioane survolând, în timpul ceremonialului, cimitirul, de unul dintre ele fiind prins drapelul tricolor.

Primarul Nistor Tatar a declarat: „Eroul aviator Vasile Niculescu ne învaţă pe toţi o lecţie importantă, chiar şi după moartea sa: iubirea faţă de patrie, respectul faţă de ţelurile înalte ale acestei naţiuni sunt mai presus de tot, chiar mai presus de propria viaţă. Fapta aviatorului Vasile Niculescu nu a fost uitată de rădăuţeni, astfel că eroul este cetăţean de onoare al rădăuţenilor şi o stradă din municipiu îi poartă numele”. (LOUANA POPOVICI, purtător de cuvânt Primăria Rădăuţi)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: