Statul român ca bătaie de joc

Dacă un candidat la preşedinţia României fuge de justiţie şi se ascunde în ţări precum Costa Rica pentru a nu suferi rigorile legii, ţara noastră primeşte o lovitură de imagine cruntă: România a devenit un stat care nu poate impune autoritatea legii, stat în care Parlament şi Guvern nu ştiu sau nu pot să asigure buna guvernare. Dacă fosta candidată la preşedinţie Udrea Elena mai e însoţită şi de alţi foşti miniştri, demnitari, aleşi de rang înalt, problemele statului român sunt şi mai grave, existând pericolul ca penitenciarele noastre să se golească cu totul în câţiva ani, iar, în paradisuri exotice, condamnaţii să trăiască precum nababii cu banii furaţi şi să le râdă în nas victimelor, oamenilor cinstiţi şi justiţiarilor români. Însă fugarii de justiţie îşi aleg şi alte destinaţii precum Londra, Republica Malgaşă, Israel şi Serbia…, făcând cunoscute lumii întregi slăbiciunile statului român.

Se mai întâmplă în ţări democratice din Occident astfel de tărăşenii? Nici vorbă: fugind de justiţia din ţara sa, familiile transfugilor sunt dezonorate, şansele de a redeveni cetăţeni oneşti sunt zero, dar nu se poate ajunge aici deoarece legile lor nu îi favorizează pe infractori, aşa cum se întâmplă în România anului de graţie 2018, iar Poliţia nu este împiedicată să-şi facă datoria.

Din păcate, statul român mai are şi alte neputinţe la fel de grave: nu-şi poate încasa la buget toate taxele şi impozitele, nu poate recupera decât o foarte mică parte din ce se fură şi, cu toate acestea, cei mai importanţi lideri politici şi diriguitori nu sunt de acord cu întărirea statului, ci promovează legi şi hotărâri prin care statul îşi pierde din atribuţii. Nu se ating deocamdată doar de domeniul apărării.

De ani buni asistăm la un obicei care ne descalifică cu totul în ochii cetăţenilor Uniunii Europene, în faţa comisarilor UE sau a GRECO: atunci când un mare mahăr de partid sau mai mulţi n-au chef sau nu le pică lor bine Constituţia, o lege ori o regulă, le încalcă deliberat, le schimbă, iar golănia aceasta s-ar putea să ne coste poziţia în UE şi NATO. Nu altul e sensul raportului GRECO pentru justiţie a cărui publicare ministrul Justiţiei o tot tărăgănează. Nu alta e concluzia raportului Departamentului de Stat al SUA… Mă tem că adevărul este mult mai crud decât se estimează şi cineva va trebui să plătească, acum sau mai târziu. Probabil că nişte demisii nu vor fi de ajuns.

Însuşi faptul că România este monitorizată de MCV şi GRECO demonstrează slăbiciunea statului român, incapabil să-şi stabilească singur o politică judiciară corectă faţă de toţi cetăţenii şi faţă de corupţie, de devalizarea bugetelor publice. E clar că înalţii comisari europeni au luat cunoştinţă de mult de încercările repetate ale actualilor diriguitori de a slăbi statul de drept, instituţiile democraţiei şi şi-au pierdut încrederea şi răbdarea.

Dar slăbiciunile statului român sunt vizibile şi în alte domenii: nu se poate asigura cheltuirea fondurilor europene, deşi România e deficitară la autostrăzi, căi ferate rapide, şcoli dotate corespunzător, spitale noi, la fel cum nu-şi poate reforma-moderniza educaţia, administraţia, sănătatea, punând în pericol viitorul cetăţenilor.

Lucruri asemănătoare se întâmplă cu bogăţiile naturale şi ale subsolului unde jaful nu mai poate fi oprit de 28 ani. Astăzi „codrul (nu mai e) frate cu românul”, iar munţii au rămas golaşi în calea puhoaielor, schimbându-se climatul temperat-continental aşa cum l-a moştenit actuala generaţie. Pe deasupra, zeci de mii de hectare de terenuri bune pentru agricultură se transformă în deşert şi pustietate, în peisaj selenar.

Iar din bogăţiile subsolului s-au înfruptat toţi clienţii politicienilor de la putere în schimbul a 30 de arginţi, aventurieri din lumea largă, tot români-neam de traistă, dar şi străini veroşi găsind aici satul fără câini şi sacii de aur numai buni de furat. S-au jefuit banii poporului din bănci, s-au împroprietărit pe averea noastră lăsată de regimul comunist, iar de suferit n-a suferit aproape nimeni rigorile legii. Ţară fără stăpân cu un popor veşnic sărac! Stat român ticăloşit!

Aşa s-a ajuns ca hoţii şi şmecherii să-şi bată joc de România, s-o jefuiască la sânge şi apoi să-i râdă în nas de peste mări şi ţări! Până când?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: