Sondaj de opinie despre stereotipurile la adresa romilor

Două treimi dintre suceveni cred că în ţara noastră există o problemă cu romii, relevă un sondaj de opinie comandat de Asociaţia Partida Rromilor Filiala Suceava.

Potrivit sondajului, întrebaţi care ar fi această problemă, 11% dintre cei chestionaţi au spus că romii fură, 6% au răspuns că membri ai acestei etnii sunt leneşi, 6% cred că romii nu se integrează, 5% că aceştia sunt prea mulţi, conform sondajului APRPE Suceava.

Un procent de 72% dintre respondenţi au multă încredere în români, 55% în germani, 28% în maghiari, 26% în evrei şi 9% au multă încredere în romi.

La o întrebare privind primul cuvânt care le vine în minte când aud rostindu-se termenul „rom” 18% dintre cei chestionaţi au spus că acesta este cel de „ţigan”, 15% s-au referit la „furt/hoţie”.

81% dintre români au afirmat că sunt romi pe care-i ştiu din vedere, 63% au declarat că în zona unde locuiesc sunt şi romi, 52% au precizat că au avut sau au colegi romi, 50% au răspuns că au vecini aparţinând acestei etnii cu care se salută, 23% au spus că li se întâmplă să ceară ajutorul unui rom, 10% au menţionat că au rude romi.

64% dintre cei chestionaţi sunt de acord ca persoane de etnie romă să locuiască în România, 60% cu faptul ca romii să locuiască în localitatea lor, 54% sunt de acord ca nepoţii sau copiii lor să fie aşezaţi în bancă lângă copii romi, 49% cu faptul de a avea vecini romi, 43% cu a avea prieteni de această etnie, iar 28% sunt de acord ca romii să facă parte din familia lor.

49% dintre români consideră că trebuie să existe locuri rezervate pentru romi în cadrul liceelor, iar 48% cred acelaşi lucru privind învăţământul universitar.

Un procent de 43% dintre respondenţi au descris relaţiile dintre români şi romi în zona unde locuiesc drept unele de colaborare, 23% au vorbit despre ignorare reciprocă, 12% au menţionat relaţii conflictuale.

68% dintre cei chestionaţi sunt de acord cu faptul ca elevi de etnie romă să înveţe împreună cu copii ai altor etnii, 49% cu încurajarea căsătoriilor între romi şi persoane de alte etnii, 39% cu faptul că în zonele în care predomină romii Poliţia să fie alcătuită din cât mai multe persoane aparţinând acestei etnii.

61% dintre români sunt de acord ca statul român să susţină organizaţiile culturale ale romilor din România, 60% ca acesta să ajute la dezvoltarea identităţii etnice rome, 59% ca statul să ajute la constituirea unei organizaţii a etniei romilor la nivel naţional şi internaţional.

33% dintre cei chestionaţi cred că romii sunt mai săraci decât românii, 62% consideră contrariul.

68% dintre respondenţi sunt de acord cu afirmaţia că romii comit mai multe infracţiuni decât românii, 81% cu cea potrivit căreia romii nu-şi dau copiii la şcoală, iar 95% dintre suceveni cred că toţi copiii romi ar trebui să meargă la şcoală.

36% dintre cei chestionaţi consideră că majoritatea romilor sunt infractori şi ar trebui băgaţi la închisoare, 56% cred contrariul.

Întrebaţi dacă de obicei spun „rom” sau „ţigan”, 78% dintre participanţii la studiu au spus că folosesc al doilea termen.

În altă ordine de idei, 29% dintre respondenţi sunt de părere că imaginea mai degrabă negativă despre romi este cauzată de modul cum sunt prezentate faptele în presă, însă 63% cred contrariul.

59% dintre cei chestionaţi consideră că presa din România este obiectivă, iar 62% au opinat că mass-media românească este obiectivă când prezintă ştiri despre romi.

Un procent de 36% dintre români cred că în viitor e posibil ca romii să devină o ameninţare pentru ţară, relevă cercetarea.

Potrivit sondajului, 22% dintre locuitorii judeţului Suceava sunt de părere că în viitor e posibil ca romii să devină o ameninţare pentru cartierul lor, iar 20% consideră că pentru familia lor.

 Ca şi corealizator al sondajului, menţionez că din cercetare a reieşit că definirea genetică a etniei rome este preponderentă în rândul percepţiei, fapt ce a fost catalogat drept atitudine rasistă. În altă ordine de idei, într-un an de zile, de la un nivel de acceptare a faptului ca romii să locuiască în România de către 85% dintre cei intervievaţi, procentul a scăzut la 64%, comparabil sau chiar mai scăzut decât în 2002.

Întrebaţi privind un presupus eveniment în care un cetăţean rom a făcut un lucru pozitiv, 88% dintre respondenţi au spus că acest fapt este o excepţie pentru etnia romă.

89% dintre locuitorii judeţului Suceava intervievaţi sunt de părere că asemenea fapte ar trebui prezentate mai des în presă.

Aproximativ 36% dintre români considera ca este posibil ca, pe viitor, rromii să devină o ameninţare pentru ţară, arată datele sondajului APRPE Suceava intitulat „Stereotipurile la adresa rromilor”. Procentul este în creştere, dat fiind faptul că la ultimul sondaj asemănător, realizat în anul 2012, cifra era de 34%.

În general însă, aşa cum o arată sondajul, percepţia românilor asupra rromilor s-a îmbunătăţit uşor. Astfel, dacă în 2012, un procent de 24% dintre cei intervievaţi au spus ca pentru ei sau familiile lor rromii ar putea fi o ameninţare, în sondajul din 2017 procentul a scăzut la 18%. Totuşi, a rămas neschimbat procentul celor care consideră că rromii ar putea fi o ameninţare pentru români – 33%.

Potrivit sondajului, 44% dintre subiecţi consideră că rromii sunt hoţi. Procentul e însă în scădere faţă de cel din 2012, când 46% susţineau acest lucru. Au crescut totuşi procentele în ceea ce priveşte eticheta de „leneşi” (43% în 2017, 40% în 2012). O diferenţă majoră faţă de anul 2012 se constată la eticheta „înapoiaţi”. În 2012, un procent de 21% dintre subiecţi considerau că rromii sunt înapoiaţi, faşă de doar 13%, cât releva sondajul din 2017.

După cum arată datele sondajului, doar 34% dintre subiecţi ar fi de acord ca rromii să facă parte din familia lor. Procentul este însă mai mare faţă de cel din 2012, când doar 23% au dat acelaşi răspuns. De asemenea, 57% ar fi de acord să aibă prieteni rromi, faţă de 41% în 2012, 59% ar fi de acord să-i aibă ca vecini, faţă de 48% în 2012.

Pe de altă parte, 68% dintre cei intervievaţi consideră că rromii fac mai multe infracţiuni decât românii. Un procent de 52% consideră că rromii fac infracţiuni pentru ca aşa le este obiceiul, iar 13% cred că o fac pentru că sunt săraci. Totodată, 60% dintre subiecţi sunt de părere că rromii nu sunt mai săraci decât românii, iar 71% sunt de acord cu afirmaţia că rromii nu-şi dau copiii la şcoală.

Aşadar, cei mai mulţi au o părere proastă despre romi, recunosc că sunt defavorizaţi, dar consideră inutile eforturile financiare pentru integrarea lor. Românii tolerează romii doar până la uşa propriei case. Românii admit că romii sunt defavorizaţi, dar resping orice facilitate acordată acestora de către stat. Etnia romă este departe de a fi iubită în România. Majoritatea însuşirilor menţionate sunt negative: cerşetorie, lipsă de cultură, înşelătorie, lene, mizerie, lipsă de educaţie, răutate, sărăcie, şmecheri, urâţenie, infracţionalitate, inferioritate, violenţă. Singura caracteristică pozitivă menţionată este „buni meseriaşi / muzicanţi”. Romii sunt uşor recognoscibili „după vorbă, după port”.

Sondajul a fost realizat la comanda APRPE Suceava în perioada 18-25 noiembrie 2017 pe un eşantion de 1.500 de persoane. Eroarea maxima este de +/-3,1%.

LUCIAN DIMITRIU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: