„Şi natura are suflet”

 Sâmbătă, 21 aprilie, la complexul Regal Gold din Fălticeni, a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură „Şi natura are suflet”, expoziţie realizată cu lucrările farmacistei Mariea Lungu şi organizată de Asociaţia „Lumina” din Fălticeni.

După o viaţă în care cariera de farmacist a fost în prim-plan, Mariea Lungu s-a reorientat, odată cu ieşirea la pensie, spre pictură, descoperind noi valenţe ale spiritului care au licărit de mult timp, dar abia acum s-au etalat.

Gânduri bune despre lucrări şi artistă au fost spuse de prof. Loredana Mihaela Ceică, inspector şcolar pentru arte şi profesor la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, şi de criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Suceava.

„Am ales să fiu alături de Mariea Lungu pentru că am avut ocazia să o cunosc de mai mult timp. Şi atât de mult mi s-a apropiat de suflet, încât o respect foarte mult ca prietenă, ca artist plastic. Deşi nu are foarte multă experienţă, faptul că a îndrăznit ca la această vârstă să-şi redescopere această pasiune dovedeşte că locul ei este acesta, pe care dumneavoastră îl vedeţi prin intermediul acestor lucrări. În expoziţie sunt prezentate câteva lucrări care arată evoluţia dnei Lungu. A început cu peisajele, cele mai multe fiind de iarnă. Apoi, după ce ne-am întâlnit, am încercat să abordăm şi alte teme, cum ar fi fluturii, natura statică. Contează foarte mult atât pasiunea, cât şi profesionalismul. Cu o parte din profesionalism am venit eu, cu talentul a venit doamna şi am scos un lucru minunat. Este prima expoziţie, arată foarte bine, cu foarte multe lucrări şi sunt sigură că lucrările dumneaei vor stârni interesul şi ne vom reîntâlni la cât mai multe expoziţii, nu numai la Fălticeni” a precizat Loredana Mihaela Ceică.

Expoziţie de sentimente, vise, dorinţe şi aspiraţii

Criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc a considerat prima expoziţie a Mariei Lungu ca fiind una încărcată cu multe emoţii, sentimente, vise, dorinţe şi aspiraţii.

„Aspiraţiile profunde sunt întotdeauna îndrăzneţe, iar împlinirea lor presupune capacitatea de a înfrunta piedici şi poate chiar riscuri neaşteptate, deşi ne aflăm în domeniul imaginarului. Artista a depăşit cu mult curaj şi credinţă micile piedici de început şi a reuşit să picteze din ce în ce mai bine, să se perfecţioneze în aceşti 2 ani, să evolueze, să se inspire necontenit, să studieze. Se observă că este mai intens preocupată de problemele stilului şi culorii, iar aceste lucrări din cadrul expoziţiei relevă evoluţia în sfera domeniului plastic. Pe parcursul acestei evoluţii, culoarea sa câştigă în căldură şi suculenţă, iar de aici relevă acea individualitate definitorie. Printr-un fel de alegorie, artista depăşeşte concretul vizual în pictură din care rezultă o altă imagine a naturii. Prin urmare, artista nu evocă şi nici măcar nu copiază fidel natura, ci o exprimă în felul său, mai precis o sugerează prin propria imaginaţie şi sensibilitate. Examenul atent al naturii vii este cea mai sigură ucenicie a unui pictor în procesul de formare şi definire. Simplitatea şi naivitatea mijloacelor tehnice fac mai vizibilă emoţia artistei” a spus Delia Ioana Leizeriuc.

Două dintre lucrările expuse au fost oferite Asociaţiei „Lumina”, fiind licitate în cadrul unui bal de caritate care a avut loc sâmbătă seara la Fălticeni, banii strânşi din vânzarea acestor lucrări, dar şi a altor obiecte, fiind folosiţi pentru a ajuta bătrânii de la căminul care funcţionează pe lângă Mănăstirea Bogdăneşti.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: