De la botniţă, la brăţară

„– Să nu uiţi, Darie. Nimic să nu uiţi. Să spui copiilor tăi. Şi copiilor pe care-i vor avea copiii tăi să le spui… Auzi, Darie? Să nu uiţi… Să nu uiţi, Darie…”

Mi-am început rândurile „la zi” cu mai mult decât o propoziţie din romanul „Desculţ” de Zaharia Stancu. Roman care, descompus în bucăţele, a constituit subiect de carte, de Cartea recordurilor, duminică, la Braşov. Pe scurt, în contul Zilei Internaţionale a Cărţii, la chemarea asociaţiei C’Art Fest, peste 3000 de persoane au fost aşezate în „şir indian spiralat” din piaţa Sfatului până în capătul de jos al străzii Republicii (o stradă veche, cu mulţime de terase, fostă uliţă a căldărarilor, fostă stradă a porţii – Purzengasse), spre a citi cu voce câte o propoziţie din „Desculţ” (1948). Citind (în gând) ştirea, m-am cam mirat eu de alegerea organizatorilor, chiar de riscul pe care şi l-au asumat având în vedere (într-o epocă în care se găsesc propagandişti căutând a ne cultiva mai cu seamă scene reprezentând paradisul românesc de până la al Doilea Război Mondial) că romanul pe care l-au dat ca materie de record a fost unul dintre cele mai exploatate de propaganda comunistă. Dar poate că va fi venit însă vremea să fim puşi la citit cu obiectivitate o carte (pardon, o propoziţie de roman!), ba chiar cu oarece competenţă de lector. Iată o deosebire: dacă la început de veac XX logofătul Oprea Căţui Strâmbu („o pocitanie care-ar tăia rumânul pe loc, cu cuţitul, şi l-ar mânca nefript-nefiert”) punea botniţă de sârmă culegătorilor de struguri pe moşia boierului, acum lectorii de propoziţii consimt, cu drag de recorduri, să citească purtând brăţară de înregistrare. Timpuri noi, pe fosta uliţă a căldărarilor, azi strada Republicii. Să nu le uiţi, Darie…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: