Petre Daea confirmă spusele lui Băişanu

Certificarea IFS pentru companiile alimentare româneşti asigură alinierea la cerinţele supermaketurilor

> Ministrul susţine însă că această certificare nu intră în competenţa Ministerului Agriculturii

 Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susţine că nu intră în competenţa Ministerului Agriculturii elaborarea, certificarea şi monitorizarea certificării International Featured Standards (IFS) pentru companiile alimentare româneşti, dar recunoaşte că această certificare aduce numeroase beneficii producătorilor.

Ministrul Agriculturii a răspuns astfel deputatului ALDE de Suceava, Alexandru Băişanu, care a cerut explicaţii ministrului Agriculturii privind numărul extrem de scăzut al companiilor româneşti certificate european privind calitatea şi siguranţa produselor alimentare, arătând că nu se poate intra pe piaţa europeană, dar nici în supermarketuri fără această certificare.

În răspuns, Petre Daea arată că sistemul de certificare IFS (International Featured Standards) este un standard voluntar, gestionat privat, prin care se certifică de către un organism privat respectarea unor fluxuri de producţie.

„Certificarea IFS aduce numeroase beneficii producătorilor din industria agroalimentară, întrucât atestă calitatea produselor, sporeşte încrederea consumatorilor în aceste produse şi satisface nevoile acestora. De asemenea, certificarea IFS asigură alinierea la cerinţele retailerilor interni şi externi, vizibilitate şi competitivitate mai mare pe pieţele agroalimentare” precizează ministrul.

El mai susţine că existenţa unei creşteri semnificative a agenţilor economici care aderă la standardul voluntar IFS, conform studiului menţionat de deputatul sucevean, reflectă interesul producătorilor din domeniul agroalimentar de extindere a comercializării produselor proprii pe cât mai multe pieţe, dar şi dorinţa acestora de a câştiga o cotă cât mai mare din piaţa internă în contextul competiţiei cu marile companii europene (procesatori şi retaileri) prezente pe piaţa românească.

„Elaborarea/ implementarea şi monitorizarea certificărilor IFS nu intră în competenţa Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale” subliniază ministrul.

El mulţumeşte deputatului sucevean pentru interesul manifestat şi îl asigură că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are printre obiective asigurarea securităţii alimentare naţionale, creşterea competitivităţii produselor agroalimentare, eficientizarea structurilor de piaţă agroalimentară.

Într-o interpelare adresată ministrului Petre Daea, Alexandru Băişanu arată că, potrivit unui studiu al International Featured Standards (IFS), România se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte certificarea calităţii şi siguranţei produselor alimentare şi că doar 200 de companii din România au obţinut certificare europeană conform standardului IFS.

„Respectarea cerinţelor IFS Food de către producătorii de alimente reprezintă o garanţie pentru livrarea pe piaţa de produse alimentare sigure, conforme cu legislaţia şi conforme cu cerinţele clientului” a precizat Băişanu.

El susţine că producătorii români sunt tot mai preocupaţi să obţină aceste garanţii de calitate, care îi ajută să îşi crească afacerea prin intrarea în marile reţele de retaileri şi accesul la piaţa externă, iar, prin urmare, numărul cererilor de certificare creşte în fiecare an cu aproape 25%, mult peste media europeană, care este de 7,75%.

„Certificarea IFS înseamnă, practic, un paşaport pentru export” a adăugat parlamentarul sucevean, care menţionează că în România există 11 subdomenii de certificare IFS Food.

El subliniază că certificările ajută companiile să fie sigure că produsele lor îndeplinesc cele mai pretenţioase criterii ale clienţilor.

„Auditul presupune verificarea procesului de producţie, iar evaluatorul oferă consultanţă, astfel încât să fie respectate bunele practici în fiecare etapă. Acest lucru asigură premisele unei calităţi foarte bune a proceselor de producţie, a produselor şi a managementului de sistem, ceea ce duce în final la produse alimentare sigure şi de calitate la raft şi în coşul de cumpărături al consumatorului” a mai arătat deputatul.

El notează că verificarea profesionistă a întregului proces de producţie garantează că în hipermarketuri nu pot ajunge decât produse atent monitorizate de-a lungul întregului proces din punct de vedere al siguranţei alimentului şi calităţii alimentului. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: