Capătă amploare cererea pentru munca zilerilor

Sosirea primăverii şi intensificarea activităţilor specifice sezonului au dus la creşterea cererii pentru forţa de muncă „cu ziua”. Drept urmare, în perioada trecută din 2018, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava a eliberat deja 39 de registre pentru evidenţa zilierilor, documente care, potrivit inspectorului-şef Romeo Butnariu, au un regim special. În acest an, la ITM au fost înregistrate 4.140 de „poziţii” de zilieri, cei mai mulţi lucrători în acest regim fiind solicitaţi în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, cu 1.206 „poziţii”. Urmează, în ordine descrescătoare, activităţile de publicitate, cu 1.519 de „poziţii” şi silvicultura, mai puţin exploatările forestiere, cu 848 de „poziţii”.

„Odată cu venirea primăverii şi a vremii bune, activităţile desfăşurate de zilieri capătă amploare” a declarat Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava. Agenţii economici care apelează la „munca cu ziua” sunt obligaţi să înfiinţeze, să completeze şi să transmită la ITM registrul de evidenţă a zilierilor. Conform reglementărilor în vigoare, domeniile în care se pot presta activităţi care au caracter ocazional sunt agricultura, vânătoarea şi pescuitul, silvicultura, exploatările forestiere, piscicultura şi acvacultura, pomicultura şi viticultura, apicultura, zootehnia, spectacolele, producţiile cinematografice şi audiovizuale, publicitatea, activităţile care au caracter cultural, manipulările de mărfuri, precum şi activităţi de întreţinere şi curăţenie.

Durata minimă de muncă a zilerilor este de cel puţin o zi, adică de 8 ore de activitate, respectiv de 6 ore, în cazul minorilor. Perioada maximă de prestare a muncii de către un acelaşi beneficiar este de 90 de zile calendaristice cumulate pe durata unui an. Vârsta minimă a persoanelor care pot desfăşura activităţi cu caracter ocazional trebuie să fie de minim 16 ani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: