Lipsa forţei de muncă, un fenomen ce tinde să devină sistemic şi periculos

Deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor a avertizat, duminică, într-o postare pe pagina sa de socializare, că lipsa forţei de muncă în judeţul Suceava ar putea afecta dezvoltarea localităţilor în condiţiile în care la licitaţiile pentru proiecte cu sume mici, de sute de mii de euro, lansate de primării, nu se prezintă nimeni.

„Să fie rata şomajului scăzută un lucru bun, sau nu, pentru România?”, se întreabă Cătălin Nechifor, care adaugă că în decembrie anul trecut aceasta a ajuns la 4,6%, fiind destul de mică în raport cu celelalte ţări europene.

Potrivit acestuia, în fapt, această rată a şomajului nu exprimă foarte precis numărul persoanelor care nu au un loc de muncă, situaţia fiind valabilă oriunde în lume.

„Prin rata şomajului se măsoară strict persoanele aflate în plată cu indemnizaţia de şomaj şi care, teoretic, ar trebui să fie în căutarea unui loc de muncă”, menţionează parlamentarul sucevean.

El subliniază însă că realitatea e un pic diferită, pentru că sunt şi mulţi oameni care au depăşit perioada în care beneficiau de şomaj sau care nu au primit niciodată astfel de prestaţii sociale, realizând venituri din muncă cu ziua sau din agricultura de subzistenţă şi, de ce nu, din cerşetorie sau alte activităţi mai mult sau mai puţin respectabile.

„O altă categorie sunt lucrătorii sezonieri care pleacă în această perioadă la muncă agricolă în Germania sau în alte state europene. Sparanghelul, salata, căpşunile sunt doar câteva tipuri de culturi la care dacă mergi pe tarlalele din Germania vei auzi mai mult strigându-se Ioane decât Johannes, pentru că foarte multe sate din judeţul Suceava se depopulează în aceste câteva luni, în care forţa de muncă ieftină este la mare preţ în afara României. Până aici totul e bine, aceşti oameni vor obţine nişte venituri mari în raport cu ceea ce ar putea câştiga acasă, vor pune deoparte câteva sute sau chiar mii de euro şi se vor întoarce alături de familiile lor cu care vor trece mai bine, din punct de vedere financiar, peste iarna viitoare”, a adăugat deputatul.

El atrage însă atenţia asupra unui fenomen care deja se întâmplă la nivelul localităţilor, tinde să devină sistemic şi periculos.

Potrivit lui Nechifor, un antreprenor va găsi foarte greu persoane calificate dornice să muncească şi a văzut că, zilele trecute, la o bursă de locuri de muncă, unde erau disponibile peste 1000 de posturi în Suceava şi în localităţi din judeţ, s-au ocupat vreo câteva.

El spune că a discutat cu mai mulţi primari despre proiectele pe care le-au câştigat, fie din fonduri europene, fie prin programul naţional de dezvoltare locală, pentru lucrări de infrastructură de drum, apă, canal sau pe proiecte de şcoală, grădiniţă sau dispensar.

„A început deja să fie o regulă, că la proiectele de valori mici, de câteva sute de mii de euro, să nu vină ofertanţi firme private care să liciteze lucrările preconizate. Motivul este legat şi de potenţialul câştig financiar, nu tocmai generos, dar mai degrabă de lipsa personalului şi de imposibilitatea de a găsi oameni dispuşi să muncească şi care trăiesc în localităţile în care se implementează proiectele”, a subliniat Nechifor.

El preconizează că situaţia se va înrăutăţi pe măsură ce mai multe proiecte vor ajunge în stadiul de a fi scoase la licitaţie.

„Paradoxul este că în urmă cu ani folclorul spunea că firmele private dau comision din valoarea proiectului pentru a putea câştiga, iar în viitorul apropiat e posibil că aceştia să ceară comision pentru a depune o ofertă, singura depusă de altfel şi de a se angaja să execute contractul. Deci, cum procedăm?”, se întreabă în final Cătălin Nechifor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: