Elevii fălticeneni din clasele de turism şi alimentaţie publică au participat la concursul „Găteşti cu spor, câştigi uşor !”

Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” din municipiul Fălticeni a găzduit în după-amiaza zilei de joi, 19 aprilie, faza finală a celei de-a VI-a ediţii a concursului „Găteşti cu spor, câştigi uşor!”. Competiţia organizată de Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni s-a adresat elevilor din clasele a IX-a şi a X-a, specializarea turism şi alimentaţie publică, şi a constat în prezentarea unei ţări prin tradiţii, dans, muzică, cultură, atracţii turistice, costum popular şi gastronomie.

„Acest concurs a pornit în urmă cu 6 ani de la un motto: «Gastronomia este arta de a folosi hrana pentru a crea fericirea». Consider că în cele şase ediţii la care am participat am văzut cum generaţiile de elevi şi-au etalat munca, efortul şi creativitatea, acest proiect atingându-şi scopul şi obiectivele. Este un proiect interdisciplinar care se leagă cu tot ceea ce elevii învaţă, este un proiect în care se învaţă geografie, istorie, cultură şi civilizaţie, este un proiect prin care elevii învaţă să se exprime în faţa unui public, să cunoască gastronomie europeană şi nu numai, să ştie bucatele specifice fiecărei ţări, este un proiect care va rămâne în mintea absolvenţilor de turism şi alimentaţie toată viaţa”, ne-a spus prof. dr. ing. Mariana-Silvia Ţuca, director adjunct Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”.

Concursul reţetelor tradiţionale

În prima probă de concurs a avut loc evaluarea echipajului privind abilităţile de preparare şi respectarea reţetelor pentru mâncărurilor tradiţionale, gastronomia fiind un factor important în pregătirea profesională a tinerilor absolvenţi în găsirea unui loc de muncă, mai ales că turismul şi alimentaţia publică sunt domenii foarte căutate atât pe plan intern, cât şi în multe ţări din Uniunea Europeană.

„Este unul din cele mai frumoase concursuri, în primul rând din punct de vedere al gusturilor. Am avut ocazia să testez cam tot ce aţi pregătit pentru secţiunea culinară şi sunt bucuros că nu sunt în juriu, deoarece juraţii vor avea o misiune foarte grea. Este extrem de dificil de luat o decizie, pentru că tot ceea ce am văzut şi am gustat este extraordinar. Vă felicit pentru iniţiativă, vă felicit pentru muncă, pentru că în spatele a ceea ce vedem astăzi sunt zeci de ore de muncă. Vă doresc să continuaţi, pentru că vă va fi de folos şi în activitatea profesională după terminarea liceului, dar şi în activitatea casnică”, a fost îndemnul primarului Cătălin Coman adresat participanţilor după prima probă de concurs.

La această probă de concurs juriul a punctat respectarea reţetelor tradiţionale, prezentarea ingredientelor necesare, modalitatea de servire şi ţinuta. Deliberarea a fost dificilă şi poate nedreaptă, pentru că toate echipele implicate au adus câte un element de noutate, dacă nu chiar de inovaţie în ceea ce priveşte modalităţile de servire a preparatelor culinare.

Munca de un semestru, rezumată în trei ore de competiţie

„Sunt şase ţări, România, Grecia, Turcia, prezentate de elevi din clasa a X-a, şi Irlanda, Rusia, Spania, prezentate de clasele a IX-a. Concursul este rezultatul muncii de un semestru a copiilor care studiază la profilul turism şi alimentaţie publică, elevii au fost lăsaţi să aleagă liber ţările pe care au dorit să le reprezinte, a fost mai greu pentru elevii de clasa a IX-a, care sunt la prima participare, dar prin ambiţie şi voinţă toate cele şase clase participante au demonstrat că se pot face multe lucruri frumoase prin colaborarea dintre elevi, profesori, coregrafi”, ne-a spus prof. Simona Liliana Manole, coordonatoarea proiectului.

În prima etapă a concursului fiecare clasă şi-a ales o ţară pe care să o prezinte, după care a fost desemnată o echipă pentru a reprezenta clasa. Echipa a avut libertatea de a-şi alege modul de prezentare a ţării respective ca aşezare geografică, cultură şi civilizaţie, economie, principalele atracţii turistice din acea ţară, prezentarea unei zone turistice dintr-o anumită regiune, meniul tradiţional şi modalitatea de prezentare a bucatelor tradiţionale. Sprijiniţi de profesorii diriginţi, profesorii de specialitate, coregrafi, inspirându-se din manuale, din reviste şi alte materiale informative din cadrul Centrului de Documentare şi Informare şi de la biblioteca şcolii, dar şi cu ajutorul internetului, elevii au folosit pentru prezentarea ţărilor filme turistice, imagini sau prezentări power point, cultura şi civilizaţia au fost redate prin costume populare, scenete de teatru, muzică şi dansuri tradiţionale, produsele date spre degustare membrilor juriului fiind preparate de copii în laboratorul de gastronomie al liceului.

Premii pentru câştigători

În timpul concursului, juriul prezidat de viceprimarul Constantin Bulaicon şi având ca membri pe profesorii Silvia Chirilă, Mariana Silvia Ţuca, Raluca Iuliana Suciu, Maria Peiu, şi pe absolventul Universităţii de Arte „G. Enescu” din Iaşi, Octavian Bolohan, reprezentant al Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” Fălticeni, a punctat vestimentaţia membrilor echipajului, decorul, prezentarea power point sau a filmului despre ţara reprezentată, momentul artistic specific fiecărei ţări.

Pentru că disciplinele pe care le studiază şi care au legătură cu acest concurs sunt distincte, la finalul competiţiei s-au acordat premii separate pentru echipele claselor a IX-a şi claselor a X-a. Pentru clasa a IX-a: locul I – Clasa a IX-a K care a reprezentat Irlanda, locul II – clasele a IX-a J care a reprezentat Rusia şi a IX-a C prof. care a reprezentat Spania. Pentru clasa a X-a: locul I – Clasa a X-a K care a reprezentat Grecia, locul II – Clasa a X-a J care a reprezentat România şi a X-a L care a reprezentat Turcia. Au mai fost acordate diploma pentru respectarea reţetelor tradiţionale, pentru prezentarea şi servirea preparatelor tradiţionale, pentru interpretarea folclorului specific ţării reprezentate, pentru coregrafie inedită şi foarte bine realizată pe ritmuri tradiţionale, pentru cel mai complex spectacol artistic, costumaţie şi machiaj, pentru cea mai bună prezentare din punct de vedere turistic, pentru dialogul în limba ţării alese.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: