2017, an spornic pentru filiala suceveană a Asociaţiei Cultul Eroilor

> Cinci filiale noi ale organizaţiei au fost înfiinţate de la începutul acestui an

Filiala Suceava „Plăieşii” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” (ANCERM) este în momentul de faţă o organizaţie a cărei importanţă creşte de la an la an. „Mâna” de cadre militare şi subofiţeri, dar şi de suceveni de alte profesiuni care cred din toată fiinţa lor în educarea în cultul eroilor a generaţiilor următoare a dat „trezirea” în multe localităţi din judeţul Suceava, acolo unde autorităţile locale au înţeles nu numai că dă bine în faţa comunităţii să se implice în acţiuni specifice cultului eroilor, dar mai ales că sunt datoare la neuitarea sacrificiului istoric, pe toate câmpurile de luptă, al românilor martiri ai neamului. Au fost angrenaţi în aceste acţiuni localnici, oameni importanţi ai locului, dar mai ales elevii, unul dintre dezideratele mari ale asociaţiei fiind câştigarea interesului copiilor şi tinerilor pentru acţiuni patriotice şi onorarea eroilor care şi-au dat viaţa pentru ţară.

Prestigiul ANCERM în comunitate s-a conturat solid, astfel că organizaţia are în prezent reprezentanţă în majoritatea municipiilor şi oraşelor judeţului, la începutul acestui an fiind constituite filiale la Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei, Solca şi Câmpulung Moldovenesc.

Potrivit raportului de activitate prezentat recent de col. (r.) Nicolae Niga, în cadrul Adunării Generale a Filialei Suceava a Asociaţiei Cultul Eroilor, anul 2017 a fost anul cu activitatea cea mai bogată, cu evenimente multe ce au atras un şi mai mare număr de participanţi, dar şi cu iniţiative care s-au materializat în lucruri concrete, bune şi durabile.

100 de ani de la sacrificiul „Eroului de la Cireşoaia”, cea mai mare acţiune marca Cultul Eroilor

Cea mai importantă acţiune a fost comemorarea, în luna august, cu binecuvântarea ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a 100 de ani de la trecerea în eternitate a lui Ion Grămadă, eroul de la Cireşoaia, născut în satul Zahareşti, comuna Stroieşti. Pentru organizarea ei au pus umărul şi Primăria Suceava, Garnizoana Suceava şi alte structuri militare ale MAI.

Ceremonialul militar şi religios s-a desfăşurat chiar la mormântul său din Cimitirul „Pacea” din Suceava, lângă troiţa refăcută şi în prezenţa a sute de oameni: urmaşi ai eroului, persoane din Suceava şi din alte localităţi venite să-i cinstească memoria, copii şi tineri elevi, militari, şefi sau delegaţi a numeroase instituţii, reprezentanţi la vârf ai Prefecturii Suceava şi administraţilor judeţene şi locale.

Cu aceeaşi ocazie, Cultul Eroilor Suceava a dezvelit placa comemorativă pe care a fost dăltuit textul: „recunoştinţa noastră eroului bucovinean slt. (p.m.) Ion Grămadă. Visul pentru care s-a jertfit s-a împlinit şi dăinuieşte de un secol. Bucovina este acasă, în România, şi aşa va rămâne până la sfârşitul veacurilor!”.

În luna septembrie, la 10 ani de la trecerea în eternitate a slt. (p.m.) Ioan Grosaru, eroul din satul Păiseni, care şi-a pierdut viaţa în Irak, membrii Cultul Eroilor Suceava au fost parte activă, alături de Primăria Cornu Luncii, Biserica Păiseni, la ceremonia militară şi religioasă organizată în satul natal al soldatului care a murit după ce şi-a salvat colegii din vehiculul blindat cuprins de flăcările declanşate de un dispozitiv artizanal.

La evenimentul la care au participat localnici, militari, foşti colegi ai eroului, reprezentanţi ai autorităţilor a fost instalată, deasupra mormântului lui Ioan Grosaru, o cruce monument dedicată tuturor eroilor din Păiseni. Crucea are 15 tone şi o înălţime de 7,5 m. Instalarea monumentului se datorează primarului comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, şi maistrului militar principal (r.) Dumitru Davidel, vicepreşedintele filialei judeţene a Asociaţiei Cultul Eroilor.

„Maistrul militar principal (r.) Dumitru Davidel tinde să devină el însuşi un erou pentru modul exemplar în care se preocupă, permanent, pentru comemorarea slt. (p.m) Ioan Grosaru” a afirmat şeful filialei Suceava, col. (r.) Nicolae Niga.

Aceluiaşi Dumitru Davidel i s-a datorat şi prezenţa în mai multe localităţi din judeţ a expoziţiei fotografice itinerante „Eroul necunoscut, simbol al eroismului naţional”, unul dintre cele mai importante proiecte ale dr. Valeria Bălescu, muzeograf al Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.

Expoziţia a poposit la Muzeul Bucovinei din Suceava, la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, la Căminul Cultural din Cornu Luncii, la Parohia Păiseni, la Căminul Cultural din Baia (chiar în ziua când se împlineau 550 de ani de la bătălia de la Baia), la Muzeul „Ion Irimescu” din Fălticeni.

În Anul Centenarului, de la capăt şi ceva mai mult

 Asociaţia Cultul Eroilor a fost prezentă, făcându-şi uneori cunoscută activitatea şi prin revista „Plăieşii”, pe care o editează de mai mulţi ani în condiţii excelente.

În 2018, preocupările asociaţiei sunt aceleaşi, completate de alte câteva în plus.

Reprezentanţii organizaţiei au fost prezenţi la marcarea celor 630 de ani de atestare documentară a Sucevei, au fost oaspeţii lui Vasile Butilă, veteran de război din satul Siliştea, Dolhasca, şi martori la „Declaraţia de reunire a comunei Cornu Luncii şi a României cu Republica Moldova, la 100 de ani de la Marea Unire”, adoptată în luna martie, în şedinţă de consiliu local.

Organizaţia va avea de altfel reprezentanţi şi va sprijini mai multe evenimente dedicate anul acesta Centenarului Marii Uniri, fiind implicată, încă de anul trecut, şi într-un proiect ce ţine de reabilitarea, alături de Primăria Suceava, a parcelei destinate eroilor din Cimitirul „Sf. Treime” din Burdujeni.

Adunarea Generală a Filialei Suceava „Plăieşii” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” s-a desfăşurat la începutul acestei săptămâni, în cadru festiv, în prezenţa reprezentanţilor mai multor instituţii militare şi civile, asociaţii naţionale ale militarilor în rezervă şi retragere, ale veteranilor de război, care au contribuit la atingerea obiectivelor propuse de-a lungul timpului de către organizaţie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: