Silvicultori din România şi Republica Moldova au plantat Pădurea Centenar pe ambele maluri ale Prutului

Silvicultori din România şi Republica Moldova au plantat marţi, 17 aprilie, Pădurea Centenar pe ambele maluri ale Prutului, marcând simbolic un secol de la decizia Sfatului Ţării de la Chişinău prin care Republica Democrată Moldovenească a votat unirea cu Regatul României, la 27 martie 1918, primul pas în unificarea tuturor provinciilor româneşti într-un singur stat unitar, proces încheiat la 1 decembrie 1918.

În cadrul evenimentului de marţi, au fost plantaţi 1918 stejari în România, în apropiere de oraşul Huşi, din judeţul Vaslui, şi 1918 puieţi forestieri în Republica Moldova, în apropiere de localitatea Leuşeni, din raionul Hînceşti. O echipă de silvicultori din Republica Moldova a participat la acţiunea de plantare de la Huşi, în timp ce silvicultori din România au participat la plantarea de puieţi forestieri în Leuşeni.

La acţiunea de plantare a pădurii memoriale au participat ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, conducerea Agenţiei „Moldsilva” din Republica Moldova, conducerea Direcţiei Silvice Vaslui şi membri ai Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, reprezentanţi ai autorităţilor locale, elevi voluntari şi jandarmi.

Evenimentul, organizat de Ministerul Apelor şi Pădurilor din România, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului din Republica Moldova, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi Agenţia „Moldsilva” din Republica Moldova, se înscrie în seria de acţiuni prin care este marcat Centenarul Marii Uniri din 1918.

Acţiunea de plantare a Pădurii Centenar este rezultatul colaborării strânse dintre Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi Agenţia „Moldsilva” din ultimii 27 de ani, recent fiind reînnoit „Memorandumul de colaborare” dintre aceste două instituţii care administrează pădurile de stat din România şi Republica Moldova.

Centenarul Marii Uniri din 1918 va fi marcat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva prin mai multe evenimente în acest an. Astfel, la intersecţia celor trei provincii istorice va fi ridicat „Punctul Frăţiei Neamului Românesc”, un observator deschis publicului larg, iar în toamnă va fi inaugurată la Muzeul Cinegetic al Carpaţilor „Posada” expoziţia jubiliară „100 de ani de Silvicultură în România”.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului şi 22 de parcuri naţionale şi naturale cu o suprafaţă de aproximativ 850 de mii de hectare. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: