Din vremuri comuniste

Războiul Rece

Dacă ar fi să raportez venirea mea pe lume la evenimentele internaţionale trebuie să vă destăinui că m-am născut în plin război rece. Foştii aliaţi din cel de al Doilea Război Mondial, Regatul Unit al Marii Britanii, SUA şi URSS se sfâşiau între ei în lupta pentru dominarea lumii. Foştii aliaţi începuseră o cursă a înarmărilor cum nu mai cunoscuse omenirea ce abia se dezmeticise din marele cataclism produs între anii 1939-1945. Să nu credeţi că guvernele Regatului Unit al Marii Britanii şi SUA nu mai puteau de grija popoarelor căzute sub ocupaţia sovietică. Dovadă că după 1989, „marii investitori” şi marile corporaţii din vest au jefuit şi jefuiesc România, ba mai mult, ne-au pus condiţii umilitoare (niciodată nu au fost aduse la cunoştinţa acestui nefericit popor) pentru a accede în NATO şi Uniunea Europeană. Pe cine interesează azi în Occident că poporul român trăieşte mai rău ca în 1989? Pe nimeni!

Pe cine interesează azi în Occident că românii sunt priviţi ca un popor de categoria a doua? Pe nimeni!

Pe cine interesează azi în Occident că românii au ajuns un popor de asistaţi care în anumite zile ale anului trăieşte din ajutoarele alimentare expirate ale vestului Europei? Pe nimeni!

În anul în care m-am născut, crainicii postului naţional de radio, precum şi publicaţiile PCR „România liberă” şi „Scânteia” anunţau ritos marea victorie a oamenilor de ştiinţă sovietici:

„Azi, măreaţa URSS a detonat cu succes prima bombă atomică. Ea va aduce pacea pe pământ, făcându-i astfel pe imperialiştii americani şi englezi să facă un pas înapoi.”

Îţi vine să râzi de conţinutul acestor comunicate. E ca şi cum bombele atomice ale sovieticilor aduceau pacea, iar cele ale imperialiştilor americani şi englezi numai distrugere şi moarte. Ale sovieticilor erau de fapt garanţia pentru ei că zona lor de influenţă nu putea fi modificată în cazul unui război convenţional. Acum s-a ajuns la concluzia că sfera de dominaţie sovietică putea fi zdruncinată şi înlăturată de popoarele ocupate de sovietici. Aici au lucrat serviciile secrete occidentale cel mai mult şi au reuşit.

Toată copilăria şi adolescenţa mea au fost marcate de comunicate zilnice, săptămânale, lunare sau semestriale referitoare la exploziile nucleare din aer, apă, pe pământ şi în subteran efectuate cu frenezie de ruşi şi americani. Îmi amintesc că în întreprinderi oamenii muncii erau obligaţi să protesteze faţă de experienţele atomice america-ne şi să le aplaude pe cele sovietice.

Ce tâmpenie!

A fost o nebunie. Fiecare „actor” implicat în aceste experienţe profund dăunătoare vieţii de pe planeta Pământ se străduia să facă bomba „perfectă”. Bomba care trebuia să distrugă întreaga planetă. Exploziile aveau loc în Sahara, în Marele Deşert Australian, în atolii Pacificului de Sud, dincolo de Cercul Polar de Nord, în poligoanele subterane din diferite zone ale SUA şi URSS.

La acest capitol ruşii, mari „apărători” ai păcii mondiale, au deţinut la un moment dat întâietatea. Pe 30 octombrie 1961, din dispoziţia lui Nikita Sergheevici Hruşciov, Armata Roşie a detonat deasupra arhipelagului Novaia Zemlea cea mai puternică bombă atomică construită până atunci. Bomba avea forţa a 57 milioane tone de trotil. Ea a fost detonată în cinstea celui de al XXII-lea Congres al PCUS.

Ca să vezi!

Nu puteau sovieticii să-şi ţină congresul dacă nu se auzea o puternică bubuitură în emisfera nordică!

Explozia, prin amploarea şi efectele ei, a fost catastrofală. La mai bine de 800 km de epicentru s-au spart toate geamurile locuinţelor. La 500 km locuinţele de lemn s-au prăbuşit, iar cele de beton au fost avariate. Norul de cenuşă radioactivă s-a ridicat la 70 km, atingând ionosfera (şi te întrebi de ce s-a spart stratul de ozon), unda de şoc a înconjurat planeta de trei ori, iar explozia a putut fi observată din Alaska, Canada, Groenlanda, Norvegia, Suedia, Finlanda şi tot nordul sovietic.

Sub aceste auspicii sinistre şi-au continuat comuniştii sovietici lucrările celui de al XXII-lea Congres al PCUS. Delegaţii la congres au aplaudat cu frenezie această explozie care a făcut din arhipelagul Novaia Zemlea un cimitir nuclear. Prin această explozie, tumultuosul şi necontrolatul lider sovietic Nikita Hruşciov îi avertiza pe americani că URSS devenise o putere nucleară de rangul lor, dacă nu şi mai mult.

În toate locurile vizibile din comune şi oraşe erau amplasate hărţi ale lumii. Pe aceste hărţi politice URSS era reprezentată mai mare decât era, iar culoarea cu care era reprezentată era roşie. Zeci de gură cască stăteau în faţa acestor hărţi afirmând:

– Ce mare e, mă!

– Cum să-i învingă cineva?!

Şi prin aceste hărţi oamenii erau manipulaţi că URSS era invincibilă şi imposibil de cucerit vreodată. Ruşii trimiseseră primul om în spaţiul cosmic, primul satelit, construiseră vestitele rachete Vostok însă nu reuşiseră să-şi hrănească propria populaţie. În această „preafericită” ţară, ţăranii nu aveau paşapoarte care să le permită libera circulaţie prin măreaţa uniune. Incredibil! Dar acesta este adevărul. Ţăranul era legat de colhoz precum iobagul din Evul Mediu. De colhoz ţăranul rus era salvat de armată şi de munca în îngheţata Siberie. Pe ţărancă în schimb o salva căsătoria cu un orăşean. La un moment dat, Hruşciov a fost nevoit să cumpere grâu de la americani şi canadieni pentru a-şi hrăni populaţia. Acest fapt a dus la îmbogăţirea fermierilor din statele imperialiste. Atunci îmi pun întrebarea:

– Dacă până la urmă ruşii reuşeau să distrugă capitalismul, cine îi mai hrănea?

Cred că atunci a apărut acea glumă neroadă:

„Imperialismul, stimaţi tovarăşi, este pe marginea prăpastiei. Noi suntem cu un pas înaintea lor în orice domeniu de activitate.” Adică, spre ştiinţa noastră, în prăpastie. (Fragment – „Viaţa între falii”, CONSTANTIN TÂRZIU) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: