La Comisia de Administraţie din Camera Deputaţilor

Proiectul legii prin care datoria pentru conductele de gaz metan construite prin „Utilităţi şi mediu” să fie preluată la datoria publică a primit raport negativ

> Deputaţii Nechifor şi Fădor au explicat că 60 de primării sucevene sunt în situaţii financiare dificile

Proiectul de lege privind preluarea la datoria publică a sumei aferente componentei gaz din cadrul programului „Utilităţi şi Mediu”, iniţiat de senatorul PNL de Suceava Daniel Cadariu, a primit raport negativ în Comisia de Administraţie din Camera Deputaţilor, deşi atât preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Cătălin Nechifor, cât şi secretarul Comisiei, deputatul PNL Angelica Fădor, au încercat să explice situaţia dificilă creată şi care afectează 60 de primării sucevene.

Angelica Fădor a încercat să explice că sunt localităţi care plătesc ratele creditului pentru proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene” deşi nu au beneficiat de aceste investiţii şi acestea nu vor să plătească pentru acest credit, în timp ce alte primării plătesc pentru că beneficiază de investiţie.

Ea a subliniat că primăriile din judeţ au mandatat preşedintele CJ Suceava, oricare a fost el, să gestioneze aceste fonduri, iar banii au existat doar în contul CJ Suceava, care a dispus atât efectuarea plăţilor, cât şi a lucrărilor.

„Cele 60 de primării care au contractat împrumutul nu au avut niciodată aceşti bani în conturile lor şi nu au efectuat niciodată plăţi. Plăţile au fost făcute de mandatar, de preşedintele Consiliul Judeţean, indiferent care a fost preşedintele” a spus Fădor.

Ea a menţionat că în anul 2009, prin hotărâre de guvern, conductele s-au transferat, cu titlu gratuit, în vederea continuării de investiţii şi punerea lor în funcţiune, cu motivaţia că investiţiile pe componenta de gaz fac parte din proprietatea publică a statului.

„Noi, parlamentarii de Suceava trebuie să facem ceva, pentru că cele 60 de localităţi sunt într-o situaţie mai mult decât critică, deoarece au conturile blocate de două ori pe an, în martie şi în toamnă şi nu pot accesa fonduri europene pentru că trebuie să nu aibă datorii, iar programul stă ca o piatră de moară de gâtul lor” a spus Fădor.

Ea a mai arătat că cel mai bine poate explica deputatul Cătălin Nechifor, care a fost preşedintele CJ Suceava şi ştie toate aspectele legate de acest proiect.

Nechifor a subliniat că nu a semnat şi nici nu a iniţiat contractul pentru acest proiect, dar că s-a ajuns într-o situaţie-limită.

El a apreciat că proiectul legii ar fi avut mai multe şanse dacă iniţiatorii, care sunt doar parlamentari din Suceava, ar fi încercat să vorbească şi cu parlamentari din afara judeţului.

Nechifor a mai spus că nu toate localităţile care au beneficiat de proiect plătesc ratele la credit, arătând că nu plătesc Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului şi chiar Suceava.

Deputatul sucevean a adăugat că acest proiect nu a presupus doar construcţia conductei de gaz, ci a cinci centrale termice de cogenerare şi că doar una este funcţională, cea din Rădăuţi, în timp ce celelalte sunt „muzeu”.

Nechifor a mai spus că la Vatra Dornei centrala este muzeu de opt ani, căci nu există aducţiune de gaz.

„La Vatra Dornei, unde sistemul centralizat permite, nu avem reţeaua de gaz, pentru că onor Măria Sa Statul Român şi Transgaz nu au construit-o vreodată în condiţiile în care în 2009 şi-au asumat prin HG să continue lucrările şi să preia gratuit cei 101 kilometri de conducte” a spus Nechifor.

El a mai declarat că proiectul de HG prin care să fie transferate cu titlu gratuit acele conducte a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Suceava şi Prefectura Suceava.

Totodată, Nechifor a atras atenţia că, în acest caz, Curtea de Conturi nu poate avea o abordare în sensul că nu s-au realizat investiţiile pentru că proiectul nu s-a încheiat şi că prin hotărârea de guvern din 2009 se menţionează că investiţiile vor fi continuate conform proiectului.

Nechifor le-a spus deputaţilor că dificultăţile cu care se confruntă autorităţile locale sucevene din cauza acestui proiect sunt mari şi că, deşi nu se numără între iniţiatorii proiectului de lege, votează în favoarea acestuia.

Cu toate acestea, raportul Comisiei de Administraţie din Camera Deputaţilor a fost unul negativ, fiind adoptat cu 15 voturi pentru şi patru împotrivă.

Cătălin Nechifor consideră că o soluţie de deblocare ar fi invitarea, cât mai repede, la Suceava, a ministrului Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, căruia să i se prezinte situaţia. Potrivit lui ar trebui ca, în anii următori, să fie alocaţi bani localităţilor prin buget sau prin rectificare bugetară, aşa cum s-a făcut până în anul 2017. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: