Un focar de rujeolă, cu şase cazuri, înregistrat la Hânţeşti

> Cazurile de îmbolnăvire au fost diagnosticate la elevi din clasa a VIII-a, trei dintre ei figurând ca nevaccinaţi antirujeolic

 Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, vineri, că focarul de rujeolă înregistrat în localitatea Hânţeşti însumează şase cazuri diagnosticate clinic, primul fiind din data de 16 martie a.c, următoarele patru cazuri din zilele de 30 şi 31 martie. Ultimul caz de rujeolă a fost diagnosticat clinic în data de 7 aprilie a.c..

Zorescu a spus că trei dintre copii sunt vaccinaţi corespunzător cu două doze, în anul 2011, însă fie n-au răspuns la vaccin, fie le-a scăzut imunitatea, iar ceilalţi trei copii nu erau vaccinaţi antirujeolic.

Medicul epidemiolog a mai spus că toţi copiii au fost internaţi în spital, au avut o evoluţie bună, fără să apară complicaţii ale bolii.

Ea a precizat că o echipă a DSP Suceava s-a deplasat în localitatea Hânţeşti, membrii săi fiind informaţi despre aceste cazuri atât de medicii de familie din Hânţeşti, dar şi din Adâncata, întrucât cei mai mulţi copii sunt înscrişi pe listele acestora.

Medicul epidemiolog a mai spus că s-au luat măsuri specifice pentru astfel de situaţii, respectiv dezinfecţie în focar, supraveghere clinică şi triaj, adăugând că sunt aşteptate rezultatele analizelor de laborator pentru probele trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

Directorul executiv al DSP Suceava a menţionat că atât autorităţile locale, cât şi conducerea şcolii din Hânţeşti au răspuns prompt recomandărilor autorităţilor sanitare.

Zorescu a subliniat că apariţia cazurilor de rujeolă la copii cu vârste mai mari este „oarecum surprinzătoare”, în condiţiile în care aceste îmbolnăviri apar de obicei în „copilăria mică”, la copii cu vârste până la trei ani.

„Acordăm o atenţie deosebită acestei situaţii epidemiologice, însă fiind vorba de o infecţie aerogenă este destul de greu de controlat. Singura măsură eficientă este ca acei copii restanţieri la vaccinarea antirujeolică să fie rapid recuperaţi prin vaccinare” a mai declarat medicul epidemiolog sucevean.

Reamintim că, de la începutul acestui an, în judeţ s-au înregistrat peste 100 de cazuri de rujeolă. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: