Muncitorii din construcţii nu sunt informaţi de angajatori asupra riscurilor la care pot fi expuşi

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava derulează o campanie de controale privind respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte instruirea şi informarea lucrătorilor din domeniul construcţiilor. Inspectorul-şef Romeo Butnariu precizează că acţiunile de control vor avea loc în întreprinderile cu capital de stat, capital privat şi capital mixt, cu specific de construcţii de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, construcţii speciale, precum şi la lucrări civile de geniu. Campania naţională în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă se va desfăşura până la sfârşitul anului, unul dintre obiective fiind cel privind stabilirea măsurilor care se impun ca urmare a nerespectării de către angajatori şi angajaţi a prevederilor în vigoare, în scopul prevenirii producerii accidentelor de muncă şi a îmbolnăvirilor profesionale.

„Securitatea şi sănătatea în muncă reprezintă un domeniu important al politicii Uniunii Europene, care are ca scop protejarea vieţii, integrităţii şi sănătăţii lucrătorilor împotriva riscurilor de accidentare şi de îmbolnăvire profesională care pot apărea la locurile de muncă” susţine şeful ITM Suceava. Potrivit lui Romeo Butnariu, controalele efectuate în anii anteriori de inspectorii de muncă au scos în evidenţă că printre frecventele neconformităţi constatate, legate de informarea şi instruirea lucrătorilor, se numără cea privind neluarea de măsuri astfel încât angajaţii să primească toate informaţiile necesare cu privire la riscurile şi pentru sănătatea şi securitatea în muncă, precum şi pe cele privind activităţile de prevenire şi protecţie.

„Nu sunt informaţi toţi lucrătorii care pot fi expuşi unui pericol grav şi iminent de accidentare şi nu sunt stabilite măsurile pentru protecţia acestora. Nu sunt furnizate instrucţiuni pentru a da lucrătorilor posibilitatea să oprească lucrul şi să părăsească imediat locul de muncă, îndreptându-se înspre o zonă sigură, în caz de pericol grav şi iminent de accidentare” a subliniat Romeo Butnariu. Printre deficienţele depistate de-a lungul timpului, reliefată a fost şi instruirea insuficientă şi neadecvată la angajare, schimbarea locului de muncă sau la transfer, la introducerea unui nou echipament sau a oricărei noi tehnologii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: