La Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi

Legislaţie tradusă în limba engleză

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava, împreună cu opt poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Rădăuţi, au desfăşurat în perioada premergătoare, dar şi ulterioară sărbătorilor pascale activităţi pentru creşterea gradului de informare şi reducerea riscului victimal pentru persoanele aflate în Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi.

„Persoanele aflate în centru prezintă un risc victimal crescut, mai ales prin prisma dificultăţii conştientizării şi însuşirii cadrului legislativ naţional, fiind necesare măsuri de promovare a incluziunii sociale şi informare cu privire la modalităţile legale de gestionare a unor probleme” a informat IPJ Suceava.

Potrivit sursei citate, scopul acţiunilor a fost creşterea gradului de siguranţă a persoanelor aflate în centru, dar şi însuşirea unor repere legislative naţionale minime care să faciliteze integrarea migranţilor şi să îi protejeze de riscul infracţional şi victimal.

Astfel, persoanele aflate în centru au fost informate cu privire la normele minime din domeniul rutier, dar şi cu privire la legislaţia incidentă infracţiunilor contra persoanei şi contra patrimoniului. Persoanele solicitante de azil au fost informate cu privire la specificitatea obiceiurilor şi tradiţiilor din perioada sărbătorilor pascale în Bucovina şi cu privire la modalităţile de evitare a unor situaţii conflictuale. Totodată s-au promovat numărului unic de urgenţă 112 şi modalităţile de sesizare a faptelor antisociale.

„Acţiunile de informare şi prezentare a reperelor legislative şi a recomandărilor preventive au fost derulate în parteneriat cu reprezentanţii Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi şi facilitate de prezenţa unor interpreţi şi traducători autorizaţi în dialectele vorbite de beneficiari” a menţionat Poliţia Suceava.

Toate persoanele din centru au primit materiale bilingve (în română şi engleză), inclusiv un cod penal românesc tradus în limba engleză.

Un capitol aparte abordat a fost cu privire la infracţionalitatea la viaţa sexuală şi circumstanţele agravante prevăzute de legislaţia penală românească în ceea ce priveşte săvârșirea unor infracţiuni asupra membrilor familiei.

„Persoanele solicitante de azil au iniţiat discuţii interactive, relatând experienţe de viaţă din cele mai triste pe care le-au trăit până să ajungă în centru” a mai arătat IPJ Suceava.

Acţiunea poliţiştilor nu s-a rezumat doar la activităţile din Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi.

Astfel, poliţiştii au efectuat controale în localuri publice din zona adiacentă Centrului pentru prevenirea faptelor cu violenţă, tulburarea ordinii şi liniştii publice. De asemenea, au fost efectuate activităţi de control al traficului rutier pe căile de acces către Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi şi au fost stabilite puncte de intervenţie în caz de eveniment.

Mai mult, au fost verificate şi efectuate instructaje cu personalul şi administratorii a opt societăţi comerciale, farmacii, baruri şi săli de jocuri din zona centrului.

Pentru unele nereguli constate în cadrul acţiunilor de control au fost aplicate şi zece sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2610 lei.

„Identificarea grupurilor vulnerabile este o prioritate a poliţiştilor suceveni, astfel de acţiuni de prevenire şi informare desfăşurate în sistem integrat de către poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi structurile operative urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare, astfel încât mesajul preventiv să fie direcţionat cu eficienţă către beneficiari” a precizat Poliţia Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: