Un iubitor al Bucovinei şi bucovinenilor

Printre multele dovezi de neuitare, de preţuire şi de încurajare pentru a merge înainte, pe care le-am primit la împlinirea vârstei de 90 ani, una mi-a atras în mod deosebit atenţia, considerând-o ca pe un adevărat premiu, pentru dorinţa mea de a fi şi prin scris cât mai de folos semenilor.

Mai întâi am primit un telefon de la un domn pe care nu-l cunoşteam: „Sunt Niculae Suciu, din Gherla. Citesc de mai bine de patru ani ziarul «Crai nou» din Suceava şi mă bucur de fiecare dată când găsesc materiale scrise de dumneavoastră. Am aflat astfel că aţi împlinit o vârstă memorabilă şi continuaţi munca de colaborator la presă şi publicarea unei noi cărţi”.

Citându-mă, dl N. Suciu notează: „M-a adus barza în «cioc» părinţilor mei acum 90 de ani… de Ziua lui Creangă. Poate că de aici mi se trage şi mie darul de a povesti”.

Adresându-mi toate urările de bine, dl Suciu îmi trimite apoi prima lui carte, ieşită de curând de sub tipar, „Cronica unui cititor fără asemănare”, însoţită de o scrisoare.

Mă simt onorată, domnule Suciu, văzând în carte personalităţile cu care aţi relaţionat. Sunt impresionată de dragostea cu care vorbiţi despre Bucovina şi bucovineni, omul de cultură bucovinean Kolea Kureliuc punându-vă la dispoziţie de câţiva ani publicaţiile „Crai nou” şi „Curierul ucrainean”. Plaiurile bucovinene din nord, Cernăuţiul aţi avut ocazia să le cunoaşteţi din scrisul jurnaliştilor Doina Cernica, din Suceava, Maria Toacă şi Vasile Tărâţeanu, din Cernăuţi.

Nu-l cunosc personal pe Niculae Suciu, dar preocupările şi dragostea sa şi a familiei pentru ţară, pentru oameni, pentru faptele de bine, mi-au stârnit puternice sentimente de admiraţie.

Despre carte voi cita doar cuvintele prefaţatorului, Gavril Moisa, secretar general al Ligii Scriitorilor Români: „Este o carte care oferă cititorului o lectură interesantă şi plăcută, imaginea unui om împlinit şi realizat, interesat de a transmite informaţii şi date de un real interes”.

Din carte am aflat şi eu informaţii impresionante despre o fiică a acestor meleaguri, profesoara Livia Ignat-Ştefan, fostă elevă (ce a făcut cinste şcolii la care a învăţat) a Liceului (Colegiului) „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc. Autorul cuprinde în carte sa corespondenţa cu familia ambasadorului Livia şi Nicolae Ştefan ca şi cu alte personalităţi importante din ţară şi de peste hotare cu care a avut legături culturale.

Mulţumesc, domnule Suciu pentru că şi dv., octogenar, continuaţi să bucuraţi oamenii prin preocupările d-voastră nobile, pentru interesul (aş zice pasiunea) pe care o aveţi pentru cuvântul scris.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: