Nicio şansă pentru recuperarea investiţiei în parcările subterane din centrul Sucevei

 > „Parcările subterane nu se vor amortiza niciodată din taxe. (…) Meritul mare este că le-am făcut gratuit, cu fonduri europene” declară primarul Ion Lungu, după introducerea obligatorie a taxării, menţionând că din încasări abia dacă se vor acoperi cheltuielile cu utilităţile >Taxa pe ora de parcare este 1,5 lei, faţă de 2 lei la suprafaţă, iar dacă anterior nu se mai găseau locuri, acum, prin amenajările subterane din centrul Sucevei cam suflă vântul

 Investiţia în parcările subterane din centrul municipiului Suceava nu are şansa la amortizare, chiar dacă lăsarea maşinilor, sub supraveghere, în cele două incinte, este taxată. Aşa consideră primarul Ion Lungu, potrivit căruia taxele de parcare abia dacă vor reuşi să acopere cheltuielile de întreţinere. Lungu spune că Suceava a profitat de oportunitatea oferită de finanţarea nerambursabilă din cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013; altfel, un credit, chiar pe termen lung, ar fi fost nerentabil, în condiţiile suportării ratelor şi dobânzilor, exclusiv din bugetul local.

„Parcările subterane nu se vor amortiza niciodată din taxe. Cu banii încasaţi de acolo măcar dacă vom putea plăti utilităţile. Mă refer la lumină, la apă, salubritate şi altele, neputându-se susţine nici cheltuielile curente. Nici într-un caz nu se pune problema să câştigăm atât de mult sau să amortizăm acele parcări din încasări. Meritul mare este că le-am făcut gratuit, cu fonduri europene. Dacă le făceam dintr-un credit luat de Primărie, nu era rentabil să plăteşti 30 de ani pentru acesta” a explicat Ion Lungu.

În 2013, la un an de la darea în folosinţă, Lungu propunea ca staţionarea nepermisă pe străzile din perimetrul parcărilor subterane să fie taxată cu 10 lei/oră

Recent, în Consiliul Local Suceava a fost votat un proiect de hotărâre prin care s-a introdus taxa de parcare în subteran. Măsura este impusă prin contractul cu finanţatorul european, act potrivit căruia pe durata a 5 ani de la inaugurare nu s-a perceput vreo contraprestaţie financiară din partea şoferilor. Astfel, de la începutul lunii aprilie, ora de parcare este taxată cu 1,5 lei, faţă de 2 lei la suprafaţă, iar dacă anterior nu se mai găseau locuri, acum prin amenajările subterane din centrul Sucevei cam suflă vântul.

„Cu timpul oamenii o să meargă să parcheze, pentru că nu o să aibă altă soluţie” crede edilul-şef Ion Lungu.

Reamintim că inaugurarea oficială a obiectivului din centrul Sucevei a avut loc pe 1 decembrie 2012, cele două sectoare pentru parcări subterane având 107 locuri şi, respectiv, 55 de locuri. Proiectul a avut valoarea totală de 37,8 milioane lei, dintre care 29,8 milioane lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă. Lucrările de amenajare au fost câştigate la licitaţie de firma suceveană General Construct. În cadrul proiectului au fost amenajate suprafeţe pietonale pavate cu granit şi spaţii verzi, în zonă montându-se şi mobilier urban nou. În 2013, la un an de la darea în folosinţă, incintele din subteran erau pe jumătate neocupate. La acea dată, Ion Lungu avansa propunerea ca staţionarea pe străzile din perimetrul parcărilor subterane să fie taxată cu 10 lei pe oră, astfel încât conducătorii auto să fie determinaţi să intre la subsol, unde îşi puteau lăsa autoturismele fără a plăti. O altă variantă viza aplicarea, de către poliţiştii locali, a unor sancţiuni pentru parcare interzisă, amenzi care să fie cuprinse între 100 şi 500 de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: