Prin Programul naţional de boli rare

32 de pacienţi din judeţ beneficiază de tratament

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat că, potrivit datelor furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, la sfârşitul lunii februarie a.c., beneficiau de tratament 32 de pacienţi suceveni prin Programul naţional de boli rare.

Ea a spus că, din totalul pacienţilor cu boli rare, unul este diagnosticat cu boala Fabry, un pacient adult suferă de mucoviscidoză, altul de distrofie musculară Duchenne, cinci copii sunt diagnosticaţi cu mucoviscidoză, cinci pacienţi au fibroză pulmonară idiopatică, şase pacienţi suferă de angioedem ereditar, iar cei mai mulţi, 13, de scleroză laterală amiotrofică.

Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, economist Anda Sălăgean, a declarat că pentru tratamentul celor 32 de pacienţi cu boli rare s-au alocat în luna februarie 320.787 de lei.

Sălăgean a explicat că repartizarea sumelor se realizează pentru fiecare bolnav în funcţie de doza necesară recomandată individual de către medicul curant.

Ea a spus că bugetul lunar alocat de CAS Suceava pentru tratamentul bolilor rare este fluctuant, întrucât depinde atât de numărul de pacienţi diagnosticaţi cu boli rare în judeţ, cât şi de tratamentul prescris fiecărui pacient.

De precizat este că Ministerul Sănătăţii (MS) a modificat anul trecut protocoalele medicale astfel încât pacienţii să beneficieze de acces mai facil la serviciile de asistenţă medicală.

Conform Ministerului Sănătăţii, în cursul anului 2017, au fost introduse pe listele de medicamente compensate şi gratuite un număr de 13 molecule noi inovative pentru tratarea pacienţilor cu boli rare în vederea creşterii accesului la tratament.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a avizat la nivel naţional 12 centre de expertiză în boli rare: două centre la Bucureşti, trei centre în Cluj-Napoca, două centre în Timişoara şi câte un centru în Craiova, Zalău, Iaşi, Oradea şi Mureş.

Potrivit MS, centrele de expertiză în boli rare colaborează cu reţele europene în boli rare şi acordă servicii integrate pentru pacienţii cu boli rare. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: