„Valori europene în educaţie” promovate de Şcoala Gimnazială Nr. 10 Suceava

La Şcoala Gimnazială Nr. 10 Suceava a avut loc, în perioada 12-17 martie, cea de-a doua întâlnire în cadrul proiectului Erasmus+ pe care instituţia menţionată îl derulează timp de doi ani. Acesta se intitulează „We School Europe”, este coordonat de Instituto Comprensivo „Erodoto” din Corigliano Calabro, Italia, şi are ca parteneri, pe lângă instituţia suceveană, următoarele şcoli: Sillaotsa School din Tartu, Estonia, Szkola Podstawowa nr. 34 Mikolaja Kopernika din Katowice, Polonia, Şcoala primară „Toli Zordumis” din Kumanovo, Macedonia.

Proiectul are ca scop realizarea de activităţi ce converg către crearea unui nou curriculum de predare a Europei în şcoală începând de la clasele primare (9-11 ani), iar dintre obiectivele lui menţionăm: educarea noilor generaţii în spirit european; educarea profesorilor pentru a preda Europa în şcoală; dezvoltarea şi diversificarea utilizării metodelor de educaţie non-formală în cadrul educaţiei formale; crearea unui model flexibil de curriculum „We School Europe”, ce poate fi adaptat şi îmbunătăţit, pentru a-i asigura sustenabilitatea; stabilirea de contacte cu autorităţi naţionale cărora să li se ofere un model de predare a Europei în şcoală la nivel experimental, începând cu anul şcolar 2019-2020; dezvoltarea acestui parteneriat prin includerea altor ţări, în vederea diseminării şi valorizării la scară cât mai largă a experienţelor din cadrul proiectului; învăţarea valorilor Europei de către diferitele grupuri ţintă implicate în comunitatea educaţională la nivel local (directorii şcolilor, personalul administrativ, părinţii, inclusiv bunicii şi autorităţile regionale pentru educaţie, mass-media şi instituţiile locale).

Activitatea propriu-zisă a acestei întâlniri a fost, de fapt, un curs de formare pentru 24 de cadre didactice din cele cinci şcoli partenere, câte patru din Italia, Polonia, Estonia şi Macedonia, şi opt din partea şcolii gazdă. Cursul a fost susţinut în limba engleză, de semnatara acestor rânduri, şi a cuprins mai multe module, dintre care amintim: modele educaţionale de predare a Europei în şcoală, utilizate de instituţiile partenere, crearea de instrumente educaţionale utile în acest demers, între care Quizizz, Mind Map, Autocollage, Photo Story, menite să ofere posibilitatea participanţilor de a-şi crea acele modele şi documente care să-i ajute să dezvolte la elevi sentimentul apartenenţei la o Europă unită. Acestora li s-a adăugat o activitate de tip treasure hunt, în care sarcina participanţilor a fost să descopere obiective reprezentative pentru oraşul Suceava, între care cel mai vechi liceu din oraş, cea mai veche clădire din oraş, statuia lui Petru Muşat, personalitate reprezentativă pentru istoria oraşului. O altă activitate deosebit de interesantă s-a desfăşurat în incinta Muzeului de Istorie şi a avut un caracter interactiv, participanţii înţelegând astfel locul şi rolul Europei unite în configuraţia mondială a societăţii actuale.

Cea de-a şasea zi din suita de activităţi din cadrul întâlnirii a fost conferinţa internaţională intitulată „Valori europene în educaţie”, ce a avut ca scop facilitarea de schimburi de bune practici în ceea ce priveşte valorificarea experienţelor dobândite de instituţii educaţionale române şi europene prin intermediul proiectelor de parteneriat european. S-a dorit, de asemenea, prin această manifestare, diseminarea şi valorizarea experienţelor dobândite de instituţiile partenere ale proiectului multilateral Erasmus+ „We School Europe” până în acest moment, a informaţiilor referitoare la educaţia europeană şi valorile pe care aceasta le promovează, evidenţiate în cadrul întâlnirilor de proiect şi ale activităţilor de proiect la nivelul fiecărei instituţii partenere, schimburi de experienţe şi bune practici cu reprezentanţi ai altor instituţii educaţionale, participanţi la conferinţă, în vederea utilizării lor în activităţile educative, dar şi realizarea de workshopuri şi dezbateri pe tematica acestei manifestări.

Conferinţa a cuprins două sesiuni plenare. Prima s-a intitulat „Europa, leagăn de cultură şi spiritualitate”, urmată de două ateliere de învăţare, „Experienţe de învăţare europene pentru cadre didactice şi pentru elevi – învăţare relevantă, coordonat de prof. Lăcrămioara Clucerescu şi „Educaţie europeană în şcoala mea”, coordonat de subsemnata. Cea de-a doua sesiune plenară s-a intitulat „Europa în şcoală – valori şi tendinţe”, fiind urmată de alte două ateliere de învăţare, „TEAM – Together Everyone Achieves More (Împreună învăţăm mai mult)”, coordonat de prof. Raluca Gherman, şi „BEST – Bringing Europe into School Team (Cum să aducem Europa în echipa şcolii)”, coordonat de prof. Daniela Babii. Cele două cadre didactice coordonatoare ale ultimelor două ateliere au avut o contribuţie însemnată şi în desfăşurarea cursului de formare pe care l-am susţinut.

Conferinţa a reunit aproximativ 50 de cadre didactice din judeţul Suceava şi s-a bucurat de prezenţa inspectorului şcolar prof. Carmen Sima, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, a prof. Iuliana Alecsa, director al unei instituţii prestigioase de învăţământ preşcolar, Grădiniţa cu Program Normal „Ţăndărică” din Suceava. De asemenea, au participat, în calitate de invitaţi de onoare, patru cadre didactice din raionul Edineţ, Republica Moldova: prof. Mariana Odobescu şi prof. Moraru Angela, inspectori şcolari la Direcţia Educaţie, prof. Cojocari Natalia, director al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, şi prof. Rusu Marin, director al Liceului Teoretic „Pan Halippa” din localitate, precum şi un profesor francez, stagiar la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava.

Activitatea s-a bucurat de aprecierea participanţilor români şi străini şi a demonstrat încă o dată calitatea educaţiei şi formării profesionale promovate de şcoala suceveană, între care Şcoala Gimnazială Nr. 10 se situează la loc de cinste nu doar prin multitudinea de parteneriate europene derulate în ultimii 12 ani, cât şi prin calitatea şi profesionalismul cadrelor didactice. Munca lor este recompensată de rezultatele deosebite la învăţătură ale elevilor, materializate în premii la concursuri şi olimpiade şcolare şi în notele la evaluările naţionale.

Conferinţa a fost primul eveniment de multiplicare în cadrul proiectului „We School Europe”, urmând ca, pe parcursul proiectului, fiecare şcoală parteneră să desfăşoare câte trei astfel de evenimente. Următorul va fi organizat de şcoala suceveană în luna mai, fiind asociat Zilei Europei.

Astfel de manifestări constituie o valoare adăugată educaţiei tinerei generaţii, oferindu-i perspective europene şi oportunitatea de a cunoaşte şi de a-şi însuşi valori europene. (Prof. RODICA ZIMBRU)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI