Până nu e prea târziu

Înţeleg că până deunăzi aveam legi prea permisive, că cetăţenii sufereau din pricina amestecului serviciilor secrete şi al DNA în actul de guvernare, justiţie şi în alte sectoare ale vieţii sociale, chiar dacă în afara politicienilor prinşi cu musca pe căciulă niciun cetăţean nu s-a plâns. Înţeleg că d-nii Iordache, Nicolicea şi Şerban Nicolae vor să lase în urmă opera vieţii lor prin ciuntirea puterilor Justiţiei şi a serviciilor secrete, dar vin şi întreb: câţi dintre actualii promotori ai slăbirii instituţiilor de forţă vor fi acuzaţi de înaltă trădare în cazul unui atac terorist cu urmări grave? Şi nu sunt primul care îşi pune întrebarea.

Poate ar trebui ca reformatorii justiţiei româneşti să privească cu atenţie spre statele confruntate cu astfel de tragedii, de care, până în prezent, slavă Domnului, România a fost ferită. Ar putea descoperi că: în SUA a urmat cea mai mare restructurare a guvernului federal, legea „USA PATRIOT Act” a sporit puterea organelor de forţă „pentru a intercepta comunicaţiilor telefonice şi prin e-mail între Statele Unite şi străinătate fără mandat”, autorizând „tehnici de interogare avansate”; după atentatele din Franţa au urmat demisii grele, asprirea legislaţiei, iar puterea politică a pierdut alegerile, la fel stând lucrurile şi în Spania sau în alte ţări. La noi chiar nimeni nu vrea să privească dincolo de propriile interese, ba din contra, atacul asupra serviciilor secrete şi justiţiei continuă.

Deja analiştii serioşi, justiţiarii şi membrii serviciilor secrete consideră că nu-şi pot îndeplini misiunile alături de colegii lor din NATO şi UE pentru a contracara creşterea ameninţării teroriste. Iar contextul internaţional dominat de războaie hibride şi amestecuri flagrante în intimitatea economică, socială şi a proceselor electorale de către unităţile (militare?) special create de Federaţia Rusă nu permite niciun fel de joc de-a legislaţia.

Au păţit-o state puternice precum Anglia, SUA, Germania… în care „Ferma de Troli din Sankt Petersburg”, şi nu numai, a primit o mână consistentă de ajutor de la Cambridge Analytica. Oare cum va putea face faţă România unor astfel de atacuri când puterea politică lasă garda jos? Nu cumva heirupismul legislativ actual ar trebui temperat şi dublat de spirit preventiv? În fond este vorba de viitorul ţării.

Dar apare o problemă şi mai gravă: prin acţiunile nesăbuite ale aventurierilor actualei majorităţi de guvernământ este slăbită poziţia României în Uniunea Europeană şi NATO, deşi în marea lor majoritate cetăţenii şi-au dorit şi îşi doresc o integrare mai profundă, ba chiar o asociere cu nucleul dur al acestora. Cine şi cum va răspunde pentru încălcarea unui principiu sacru al democraţiei, acela al reprezentativităţii? Nu cumva politicienii se îndepărtează iresponsabil de idealurile populare?

Şi dacă toate acestea nu erau de ajuns, puterea politică actuală pierde suportul populaţiei, iar tot mai mulţi cetăţeni se dezic de ea, ba chiar şi de România, luând calea străinătăţii. Ceilalţi cad pradă manipulărilor politice şi economice ale unor lideri mânaţi de patimi mărunte, în loc să devină conştienţi că fac parte dintr-o comunitate unită. Pe cine se va baza actuala putere în caz de Doamne fereşte? Pe bazinul lor electoral alcătuit din pensionari şi asistaţi social?

Inconştienţa actualilor lideri se vede din acţiunile tot mai agresive de destabilizare a statu-quo-ului social, din distrugerea fibrei moral-civilizatoare a poporului român. Neinvestind în pilonii de bază ai dezvoltării naţionale, educaţia şi sănătatea, acţionând distructiv asupra democraţiei şi a libertăţilor, asupra drepturilor tuturor cetăţenilor, nu numai a politicienilor şi a condamnaţilor, participarea lor la rezolvarea treburilor publice va fi tot mai slabă, pregătind terenul pentru instaurarea unui regim asemănător celui de dinainte de 1989.

Mai adăugaţi guvernarea dezlânată care schimbă azi noile reguli fiscale hotărâte ieri, în care inflaţia s-a reaprins ajungând la 4,7%, cu scumpiri zilnice de produse alimentare şi energie, gaze… Nu uitaţi de destructurarea finanţelor, de faptul că statul nu-şi poate încasa taxele şi impozitele, că s-au contractat împrumuturi de peste 20 de miliarde de euro în ultimii ani.

Mă tem că deja este prea târziu…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: