Deputatul Ioan Bălan, în Parlament:

Lansez un apel pentru a susţine proiectele urgente de investiţii necesare Moldovei, de la Milcov şi până la Siret

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a lansat, miercuri, un apel public către toţi deputaţii, senatorii şi aleşii locali din arcul guvernamental, pentru a susţine proiectele urgente de investiţii necesare Moldovei, de la Milcov şi până la Siret.

El a prezentat o declaraţie politică în Parlament în care arată că de ani de zile susţine cu toată puterea că singura cale pentru a pune Moldova pe linia de dezvoltare şi modernizare pe care şi-o doresc toţi se află în impulsionarea investiţiilor generatoare de locuri de muncă bine plătite.

„Moldova este cea care a pierdut, din cauza subdezvoltării, din cauza sărăciei şi a lipsei locurilor de muncă bine plătite, cei mai mulţi tineri români croindu-şi speranţa muncind în străinătate. Când vorbesc despre investiţii, mă refer la toate cele trei categorii care ar putea să scoată Moldova din zona ruşinoasă a celei mai slab dezvoltate regiuni din Uniunea Europeană” a spus deputatul.

El consideră că, în primul rând, investiţiile publice trebuie să treacă de la etapa declaraţiilor, a mâzgălelilor pe harta ţării, la cea a faptelor, la cea a şantierelor pe care să se lucreze 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

„Spun acest lucru deoarece, deşi Moldova este în topul priorităţilor Master Planului investiţiilor pentru transporturi, până acum niciun şantier nou nu s-a demarat efectiv. Niciun membru al Guvernului nu mai poate invoca astăzi lipsa banilor, pentru că de dimineaţa şi până seara miniştrii ne spun că economia duduie, că bani la buget sunt suficienţi, iar fondurile europene abia aşteaptă să fie utilizate. Aşadar, proiectele există, priorităţile sunt definite, banii există şi ei, iar ceea ce mai lipseşte este doar voinţa politică. Cu responsabilitatea cuvenită pentru poporul român, se pot demara imediat proiectele pentru modernizarea drumurilor şi căilor ferate din Moldova, pentru traversarea Carpaţilor de la est la vest, prin mult aşteptatele drumuri rapide care să lege provinciile istorice ale aceluiaşi neam. Investiţiile publice reale sunt cele care creează efectele de antrenare şi pentru industrie, adică exact pentru acel domeniu extrem de slab dezvoltat în Moldova” a subliniat Ioan Bălan.

Deputatul liberal sucevean a mai arătat că investitorii străini se uită cu mare interes la oportunităţile pe care le are Moldova pentru orice sector industrial.

„Mână de lucru bine calificată avem, resurse locale avem din plin, iar de o administraţie locală dispusă să sprijine stabilirea în regiune a unor fabrici moderne nu ducem deloc lipsă. Aşadar, cum avem în structura Guvernului nu mai puţin de trei miniştri şi un viceprim-ministru care ar trebui să se ocupe de problemele economiei şi ale mediului de afaceri, mi-aş dori ca până la vară să-i auzim că se laudă cu succese reale legate de amplasarea unor investitori strategici în regiunea de nord-est a României. În trecut, au fost miniştri care au promis că au ajuns la înţelegeri cu mari producători de autoturisme, cu mai producători industriali şi că fabrici şi uzine vor răsări în Moldova. Miniştrii au plecat, iar nicio investiţie străină notabilă nu s-a dezvoltat în Moldova, deoarece aproape toţi investitorii străini au reclamat că la Bucureşti nu au găsit parteneri de discuţii pentru a lua decizia de a se stabili în Moldova pe termen lung”, a mai declarat Ioan Bălan.

Totodată, el a atras atenţia că nu trebuie uitat că, astăzi, în Moldova, mii de agenţi economici moldoveni se luptă din greu să îşi menţină afacerile pe linia de plutire, să ofere locuri de muncă şi să îşi plătească obligaţiile fiscale înainte de termenele legale.

„Ei reprezintă capitalul autohton românesc, investiţiile private româneşti, pentru care Guvernul a promis în sutele de pagini ale programului de guvernare numai lapte şi miere, spunând că vor implementa măsuri pentru a-i sprijini să reziste provocărilor pieţei şi să se dezvolte pentru a deveni competitivi” a adăugat deputatul.

El a notat că au trecut mai bine de 15 luni de guvernare, iar pentru antreprenorii români oneşti nu s-a făcut nimic.

„Am convingerea că şi la nivelul parlamentarilor moldoveni din coaliţia PSD – ALDE există dorinţa de a materializa un pact pentru investiţii în cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană. Constatând că principala piedică pentru a scoate Moldova din subdezvoltare o reprezintă lipsa de voinţă politică, am decis să lansez un apel public către toţi deputaţii, senatorii şi aleşii locali din arcul guvernamental, pentru a susţine proiectele urgente de investiţii necesare Moldovei, de la Milcov şi până în nord, la Siret. Atunci când oamenii politici au ştiut să treacă peste orgolii politice şi şi-au pus toată energia în sprijinul unor proiecte mari, au reuşit să scrie istoria. La peste 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană avem obligaţia de elimina discrepanţele de dezvoltare din interiorul ţării, cât mai rapid. Toţi românii au dreptul la un nivel de trai decent, fie că se numesc munteni, ardeleni, olteni, dobrogeni, bănăţeni, moldoveni sau bucovineni” a încheiat Ioan Bălan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: