Venituri brute între 18.000 şi 28.000 de lei, fără gărzi, pentru medici primari din Spitalul Judeţean Suceava

Ec. Vasile Rîmbu: Efortul financiar al unităţii spitaliceşti este „uriaş”

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, ec. Vasile Rîmbu, a declarat, miercuri, că prin acordarea majorărilor salariale pentru medici şi asistenţii medicali şi a aplicării prevederilor Regulamentului-cadru privind acordarea sporurilor, efortul financiar al unităţii spitaliceşti este unul „uriaş”, cheltuielile de personal grevând mult bugetul spitalului. Însă pentru echilibrarea veniturilor personalului unităţii s-au aplicat procente diferenţiate ale sporurile.

Rîmbu a explicat că salariile de bază ale medicilor şi asistenţilor medicali au fost majorate începând cu data de 1 martie a.c., înregistrându-se „creşteri considerabile” ale salariilor, iar veniturile lor s-au majorat şi prin aplicarea sporurilor, cu excepţia personalului medical de la Serviciul de Medicină Legală şi de la Laboratorul de Anatomie Patologică, la care se înregistrează scăderi ale veniturilor în urma majorării salariului de bază, dar şi a micşorării sporurilor.

Managerul SJU Suceava a mai spus că dacă asistenţii medicali ai Laboratorului de Anatomie Patologică au avut în luna februarie venituri brute de 12.900 – 13.000 de lei, pentru luna martie aceştia vor avea venituri brute cuprinse între 11.700 şi 13.000 de lei.

El a menţionat că personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri etc.) nu a beneficiat de majorări la salariul de bază, însă în cazul acestuia sporurile au fost asigurate la maximum grilei.

„Noi am mers pentru personalul care n-a beneficiat de majorări salariale la salariul de bază cu acordarea sporurilor la limita maximă, iar pentru cei care au beneficiat de majorări salariale, respectiv medicii şi asistenţii medicali, sporurile au fost acordate, în cea mai mare parte, la limita minimă” a spus Rîmbu.

El a arătat că sporurile acordate pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale sunt de 75%, iar în cazul gărzilor simple, din zilele normale de lucru, se aplică un spor maxim de 50%, în timp ce pentru gărzile duble din zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale sporul este de 75 la sută, în condiţiile în care limitele sunt cuprinse între 0 şi 100%.

„După experienţa acestei luni, desigur că vom lua spre analiză caz cu caz, în special la personalul care a înregistrat descreşteri salariale, iar dacă vor fi găsite soluţii, sigur că le vom aplica. Dar posibilităţile de intervenţie sunt destul de reduse, întrucât cei care au înregistrat scăderi salariale deja beneficiază de sporuri la maximum” a precizat Rîmbu.

Managerul SJU Suceava a subliniat că nici angajaţii din sectorul TESA nu beneficiază de majorări salariale şi au salarii mult mai mici faţă de personalul medical, adăugând că, spre exemplu, un şef de serviciu are un salariu brut de 5.000 – 6.000 de lei, un referent de specialitate 5.000 de lei, în timp ce un muncitor cu gradaţia V are un salariu brut de 2.700 de lei şi nu beneficiază de sporuri.

Vasile Rîmbu a spus că, potrivit statelor de plată pentru luna martie, în Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul SJU Suceava venitul brut al unui medic primar cu gradaţia 5, cu tot cu sporuri, este cuprins între 25.000 şi 27.000 de lei pe lună, fără gărzi, venitul brut al unui medic primar de grad 5 din cadrul Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă este cuprins între 25.700 şi 28.000 de lei pe lună, fără gărzi, un medic primar de grad 5 din Secţia de Pneumoftiziologie are un venit brut de aproximativ 25.500 de lei pe lună cu tot sporuri, fără cuantumul gărzii la domiciliu, un medic primar cu gradaţia 5 din cadrul Secţiei Medicină Internă are un venit brut de aproximativ 18.000 de lei pe lună, fără gărzi, un medic primar cu gradaţia 5 din Secţia Chirurgie are venitul brut cuprins între 19.000 şi 22.400 de lei pe lună, cu tot cu sporuri, dar fără gărzi.

El a precizat că plata orelor de gardă este raportată la salariul de bază din luna ianuarie 2018. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: