Alexandru Băişanu s-a întâlnit în Ho Chi Minh cu vietnamezi care au studiat în România

> Deputatul a discutat cu autorităţile vietnameze despre deschiderea de noi parteneriate universitare între cele două ţări

 Deputatul ALDE de Suceava Alexandru Băişanu, vicepreşedinte al Grupului parlamentar din prietenie cu Republica Socialistă Vietnam, a efectuat o vizită în Vietnam, unde a purtat discuţii cu autorităţile din această ţară, s-a întâlnit cu foşti studenţi vietnamezi care au studiat în România şi s-a pronunţat pentru noi parteneriate universitare între cele două ţări.

Potrivit unui comunicat de presă al Camerei Deputaţilor, în perioada 27 martie – 3 aprilie, o delegaţie a Grupului parlamentar de prietenie cu R.S. Vietnam a efectuat o vizită de lucru în R.S. Vietnam. Din delegaţie au făcut parte deputatul Lucian-Eduard Simion, preşedinte al Grupului de prietenie, deputatul Alexandru Băişanu, vicepreşedinte al Grupului, deputatul Vasile Gudu, secretar al Grupului, şi deputatul Eugen Neaţă, membru al acestuia.

Pe perioada deplasării, Grupul parlamentar de prietenie a avut întrevederi cu grupul omolog din Parlamentul R.S. Vietnam, condus de dna Cao Thi Xuan, cu dl Uong Chu Luu, vicepreşedinte al Adunării Naţionale, cu reprezentanţi ai conducerii oraşului Ho Chi Minh şi cu reprezentanţi ai conducerii regiunii Ben Tre, se arată în comunicat.

Programul a inclus şi două vizite de lucru, una în provincia Quang Ninh, la care a participat şi dna Cao Thi Xuan, preşedintele grupului omolog de prietenie, iar a doua a avut loc în provincia Ben Tre, unde s-au organizat întrevederi cu membri ai conducerii provinciei, provincia Ben Tre fiind înfrăţită cu judeţul Tulcea, încă din 2014, existând mai multe proiecte comune care se află în desfăşurare. Unul dintre cele mai importante proiecte comune este proiectul Dunăre-Mekong, în cadrul căruia România poate contribui prin experienţa pe care o are în domenii precum managementul apei, protecţia mediului, interconectivitatea şi cooperarea transfrontalieră.

În cadrul discuţiilor a fost subliniată relaţia tradiţională de prietenie dintre cele două state şi intenţia României de a intensificare a cooperării pe mai multe planuri, inclusiv în cel economic. Cooperarea României cu R.S. Vietnam se materializează şi prin acordarea de către statul român a 20 de burse de studiu pentru studenţii vietnamezi, cooperare care a dus la formarea a peste 3500 de specialişti vietnamezi care au absolvit universităţi în România. În cursul vizitei, grupul român a avut întâlnire şi cu Asociaţia foştilor studenţi vietnamezi vorbitori de limbă română din Ho Chi Minh.

Preşedintele Lucian-Eduard Simion şi vicepreşedintele Alexandru Băişanu au menţionat buna cooperare între universităţile româneşti şi cele vietnameze, cea mai nouă colaborare în acest sens fiind cea dintre Universitatea Politehnică Bucureşti şi Hanoi University of Science and Technology, ei arătând deschiderea totală şi pentru alte parteneriate universitare, se arată în comunicat.

Preşedintele Grupului, Lucian-Eduard Simion, a reiterat solicitarea României de a fi susţinută şi de R.S. Vietnam pentru obţinerea unui mandat de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, pentru perioada 2019 – 2020.

În încheiere, a fost lansată invitaţia către partenerii vietnamezi de a participa la Forumul Economic Francofon pentru Europa Centrală şi de Est, care va fi organizat de România pe parcursul anului 2018. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: