Primăria Suceava a scăpat de datorii

> Încasările din primele 3 luni ale anului sunt peste aşteptări

Intrările sporite din taxe şi impozite locale au făcut ca Primăria Municipiului Suceava să scape de datoriile adunate până la finele anului trecut. Astfel, în primul trimestru al 2018, faţă de primele 3 luni ale anului 2017, veniturile proprii sunt cu 9,3 milioane de lei mai mari; drept urmare, furnizorii de bunuri şi servicii au fost plătiţi la zi. Mulţumită acestuia fapt, autorităţile locale au rămas cu obligaţii de 6,5 milioane de lei, însemnând facturile curente.

„Creşterea încasărilor ne-a dat posibilitatea să facem o serie importantă de plăţi. Dacă la începutul anului aveam datorii 37,01 milioane de lei, la acest moment avem 6,50 de milioane de lei, reprezentând datoriile curente” a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu.

Potrivit edilului-şef, este îmbucurător că, până pe 31 martie, în vistieria municipală a intrat suma de 76,49 de milioane de lei, adică cu 0,29% mai mult decât în intervalul similar al anului precedent. Conform lui Lungu, acest procentaj nu este relevant, deoarece, în 2018, în bugetul municipiului nu au mai fost prinse drepturile salariale ale cadrelor didactice, bani care veneau ca venituri de la bugetul de stat, drepturi care acum sunt achitate prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Relevante din punctul de vedere al totalului încasărilor sunt veniturile proprii ale bugetului municipal, acestea ridicându-se, în primele 3 luni din 2018, la 57,84 de milioane de lei, comparativ cu 48,46 de milioane de lei, în perioada omoloagă din 2017, sporul fiind de 19,34%. În total, ponderea impozitului pe clădiri este de 27,72%, iar a impozitului pe teren, de 4,88%. Contribuabilii persoane fizice au plătit cu 43,48% mai mult pentru impozitul pe clădiri, precum şi cu 6,33% pentru impozitul pe teren. În cazul persoanelor juridice, creşterea faţă de primele 3 luni ale anului 2017 a fost de 16,87%, în primul caz, respectiv de 13,41%, în cel de al doilea. „Sigur, sunt cifre, dar trebuie arătat că situaţia financiară pe anul 2018, raportată la nivelul trimestrului întâi, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, este mai bună” a subliniat Ion Lungu.

Din totalul plăţilor din primul trimestru al anului 2018, 38.655 au fost făcute în numerar, 4.108 la POS, iar 475 online.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: