„Şcoala de bani pe roţi”, la Suceava

O să formăm viitorii adulţi care o să ia decizii financiare mult mai echilibrate

a afirmat directorul Sucursalei Judeţene a BCR Suceava, Dan Mocanu

 Conferinţa de presă dedicată proiectului „Şcoala de bani pe roţi”, primul program itinerant de educaţie financiară interactivă, s-a desfăşurat ieri, în camionul numit FliP (a cărui remorcă modulară se transformă într-un loc de joacă cu dotări de ultimă generaţie), parcat în faţa Sucursalei Judeţene a BCR Suceava. La conferinţă a participat, alături de directorul sucursalei sucevene, Dan Mocanu, şi primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

„Acest proiect este o parte componentă a unui proiect mai mare al BCR, «Şcoala de bani», cu adresabilitate mai largă. «Şcoala de bani pe roţi» s-a născut anul trecut, în luna iulie, an în care camionul FLiP a parcurs aproximativ 10000 km, fiind prezent în Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Galaţi, Focşani, Vaslui, Piatra Neamţ, Iaşi. Anul acesta, până să ajungă în Bucovina, a parcurs în jur de 700 km” a declarat Dan Mocanu. „Proiectul este, de fapt, o lecţie de educaţie financiară. De obicei, când vorbim şi ne gândim la educaţie financiară, majoritatea ne gândim la lucruri şi instrumente financiare complicate. Nu acesta este scopul; noi ne bazăm pe lucruri simple, de bază, pe chestiuni pe care ar trebui să le cunoască fiecare dintre noi.” El şi-a exprimat speranţa că multe din oraşele mari din România vor fi vizitate de FliP şi tot mai multe grupe de copii vor lua parte la activităţile care se organizează în cadrul proiectului, proiect pentru care mai mult de 1000 dintre salariaţii BCR au devenit în mod voluntar traineri, 7000 de copii beneficiind de educaţie financiară şi familiarizându-se cu noţiuni financiare de bază.

Dan Mocanu a mulţumit Primăriei, primarului Ion Lungu şi Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru sprijinul acordat în derularea acestui proiect.

Primarul Ion Lungu şi-a manifestat satisfacţia că tinerii suceveni pot participa la „Şcoala de bani pe roţi”: „Un asemenea proiect e oricând binevenit. Bine ar fi fost să fi existat aşa unul prin anii 90, când erau bani mai mulţi şi când oamenii ar fi avut nevoie de cunoştinţe să-i cheltuiască, să-i folosească. Se tot vorbeşte în jur că nu avem educaţie financiară, poate că şi la nivelul curriculei şcolare ar trebui introdusă o astfel de materie. Iată că dv. sunteţi deschizători de drumuri şi faceţi un prim pas în educarea celor mici, îi învăţaţi cum să folosească banii şi să le aprecieze valoarea”. Ion Lungu a felicitat gazdele pentru activitate, le-a urat succes şi, dată fiind apropierea Paştelui, a adresat celor prezenţi urarea „Sărbători fericite”.

Laura Teodor, trainer şi reprezentantă a Şcolii de Valori, „un ONG de educaţie nonformală” care are comunităţi în ţară, printre care şi în Suceava, în cadrul cărora trainerii locali facilitează legătura între tineri şi copii, a precizat că atelierele se adresează copiilor între 7 şi 14 ani. „Prin anumite activităţi interactive organizate aici, în sala de training, amenajată ca un loc de joacă sau o sală de curs, învaţă să-şi gestioneze banii de buzunar şi să ia decizii în privinţa lor. Asta, de la o vârstă mică, deoarece cu cât înveţi şi dezvolţi copilul de mic, cu atât sunt şanse mai mari ca el să conştientizeze care este importanţa banilor pe termen lung. Ne propunem să îi educăm de mici pentru ca să scadă rata îndatorărilor la tineri.”

Atelierele durează o oră şi jumătate, vin ca o completare a ceea ce învaţă copiii la şcoală şi sunt deosebit de atractive pentru participanţii care se arată interesaţi mai ales de natura cheltuielilor unei familii sau care este valoarea unui bun, dat fiind că îi pot fi atribuite mai multe valori, a spus Laura Teodor, adăugând că celor mici le plac mult materialele video şi dezbaterile, „pentru că îi îndrumă să lucreze în echipă, să se cunoască mai bine între ei” şi că, de asemenea, îi distrează chestionarele tip „quiz”, în care aleargă prin camion, pe culorile covorului cauciucat, în funcţie de răspuns. Ba chiar au iniţiative, cum ar fi cea a unui participant care, aflând la o discuţie despre cum se fabrică blugii, cum se plimbă prin toată lumea înainte de-a ajunge în magazine şi cum cei care îi confecţionează sunt plătiţi foarte puţin, în China, a solicitat să facă o mişcare de protest pentru a mări salariile acestora.

Aşteptând să apară o grupă de participanţi, trainerii Kutkut Mariam, Kutkut Rania, eleve la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, şi Semenciuc Sergiu, de la „Colegiul Naţional „Petru Rareş”, s-au declarat încântaţi şi surprinşi mai ales de tinerii participanţi, „inteligenţi şi foarte activi, de la care aflăm şi noi o mulţime de lucruri”.

Camionul FliP va staţiona în Suceava până pe 26 aprilie. Atelierele de educaţie financiară se desfăşoară zilnic, între orele 9 – 17, înscrierile fiind gratuite.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: