Legea Băişanu, prin care cei care sunt apţi de muncă nu pot beneficia de ajutoare sociale, a fost adoptată de Senat

„Nu pot accepta ca cei care pot munci să trăiască din munca altora”

Propunerea legislativă a deputatului ALDE de Suceava Alexandru Băişanu, referitoare la modificarea şi completarea Legii nr.416 din 18 iulie 2001, privind venitul minim garantat, care prevede că persoanele apte de muncă nu pot beneficia de ajutoare sociale, a fost votată, marţi, de Senat.

Potrivit acestei legi, refuzul unui loc de muncă oferit şi/ sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională conduce la încetarea dreptului la ajutorul social.

Astfel, pentru sumele acordate ca ajutor social, toate persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.

Prin această lege, persoanele care se dovedesc a munci fără formă legală îşi pierd dreptul de a primi ajutor social.

Mai mult, legea prevede că „refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social. Refuzul unui loc de muncă oferit şi/sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională conduce la încetarea dreptului la ajutorul social”.

Tot această lege stabileşte că „pentru menţinerea dreptului la ajutorul social, familiile şi persoanele singure beneficiare, cu drepturi stabilite de cel puţin 6 luni, au obligaţia să îşi achite impozitele şi taxele faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate”.

Deputatul ALDE Alexandru Băişanu a salutat votul acordat în Senat şi a menţionat că va acţiona în continuare pentru ca propunerea sa legislativă să fie adoptată şi de Camera Deputaţilor.

„Voi continua să lupt ca proiectul meu de lege privind ajutoarele sociale, care uneori ajung nu doar la oamenii care au nevoie de ele şi le merită, ci şi la persoane certate cu munca, să fie adoptat şi de Camera Deputaţilor” a spus Băişanu.

Deputatul sucevean a ţinut să precizeze că este de acord ca persoanele care nu pot să presteze o muncă să primească un ajutor de la stat, dar că nu este de acord ca cei care pot munci să trăiască din munca altora. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: