Cinci tentative de înşelăciune eşuate în mai puţin de 24 de ore

Apropierea sărbătorilor pascale i-a pus din nou în priză pe cei care doresc să câştige sume, deloc mici, prin diferite înşelăciuni, cea mai uzitată fiind cea a „accidentului”. Chiar dacă, pe parcursul a mai puţin de 48 de ore, nu mai puţin de cinci eşecuri au fost înregistrate în acest sens, încă mai există, din păcate, persoane care să se lase păcălite, iar pe asta mizează şi infractorii. „Din cercetările efectuate, s-a constatat o intensificare a activităţii infracţionale pe acest segment, în ultimele zile, la nivelul judeţului fiind semnalate mai multe tentative de înşelăciune. Din fericire, chiar şi în cursul zilei de ieri, cele mai multe persoane au dat dovadă de responsabilitate şi au refuzat să dea curs solicitărilor de a plăti sume de bani” ne-a declarat comisar Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

 Au ales familii cu membrii plecaţi peste hotare

 Poliţia nu a oferit încă informaţii cu privire la modalitatea prin care autorii reuşesc să obţină informaţii despre situaţia familială a victimelor pe care le aleg, dar se ştie cu siguranţă că aceştia deţin date despre ocupaţia mai multor persoane care sunt „alese” să devină victime, dar şi a celorlalţi membrii ai familiei. Exemplu stă şi apelul primit de Poliţia Municipiului Vatra Dornei prin 112 de la un bărbat care relata că socrii săi, care locuiesc în municipiul Vatra Dornei, au fost victimele unei tentative de înşelăciune prin metoda „accidentul”. Cei doi soţi, de 65 ani, locuiesc în municipiul Vatra Dornei şi au o fiică care trăieşte în Franţa, împreună cu familia. Ce nu ştiau cei puşi pe rele este că, în momentul de faţă, soţul fiicei lor este venit în România pentru rezolvarea unor probleme, el fiind de altfel şi cel care a sunat la 112. Marţi, în jurul orei 23.20, părinţii au fost contactaţi telefonic de către o persoană de sex feminin care s-a recomandat ca fiind fiica familiei şi a menţionat că a provocat un accident rutier, iar persoana accidentată are nevoie de o operaţie. În continuarea convorbirii a intervenit o persoană de sex masculin care s-a recomandat ca fiind avocatul din oficiu al fiicei sale şi a solicitat suma de 10.000 euro. Persoana care a răspuns la telefon a zis că nu deţine o sumă atât de mare, ci doar 20.000 lei. Interlocutorul i-a spus să pregătească banii, întrucât un mediator se va deplasa la adresa de domiciliu pentru a-i prelua. Dar tatăl şi-a sunat între timp ginerele, care i-a spus că cele relatate nu sunt reale, ulterior luând legătura şi cu fiica sa.

Încercările au loc în toate localităţile judeţului

Tot marţi, dar aproape de ora 22, Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată, prin SNUAU 112, de o femeie în vârstă de 66 ani, din Suceava, despre faptul că a fost apelată telefonic de persoane necunoscute care au încercat să o înşele prin metoda „accidentul”. Potrivit datelor obţinute de la Biroul de presă din cadrul IPJ Suceava, persoana vătămată a fost contactată pe telefonul fix de un bărbat care s-a recomandat a fi medic la „Spitalul de Urgenţă”, ocazie cu care i-a comunicat că fiul său a fost implicat într-un eveniment rutier grav, soldat cu victime omeneşti, printre care se numără şi o femeie. Pentru ca aceasta să fie operată, interlocutorul afirma că este necesară obţinerea unei tije metalice şi a unei cantităţi de sânge pentru efectuarea unei transfuzii, necesitând suma de 18.000 euro. După ce bătrâna a dat dovadă de prezenţă de spirit şi a precizat că nu deţine bani în apartament şi nu crede cele relatate, interlocutorul a închis telefonul.

Seria încercărilor a continuat până dimineaţă când, în jurul orei 4.45, Poliţia Municipiului Fălticeni a fost sesizată, prin 112, de o octogenară din municipiu, despre faptul că, în urmă cu aproximativ o oră, a primit un apel telefonic în care i se spunea că nepoata sa a avut un accident. În urma primelor verificări s-a constatat că femeia se afla la domiciliul ei când a primit apelul telefonic de la o tânără care s-a prezentat ca fiind nepoata sa din Anglia, care i-a spus că a avut un accident de maşină şi că are nevoie de 10.000 de euro pentru operaţie. Ulterior, deoarece reclamanta era suspicioasă, apelanta a întrerupt convorbirea. Bătrâna a reuşit să ia legătura cu nepoata ei din Anglia, care i-a spus că nu a păţit nimic.

Autorii încearcă să obţină sume cuprinse între 10.000 şi 20.000 de euro

Alte două victime care „le-au tras ţeapă” celor puşi pe înşelăciuni sunt tot din municipiul Suceava. Una dintre ele, o femeie de 67 de ani, şi-a dat seama de ce se întâmplă şi a sunat la 112 după ce a fost contactată pe telefonul fix de un bărbat care s-a recomandat a fi tot medic la „Spitalul de Urgenţă”, ocazie cu care i-a comunicat că fiica i-a fost implicată într-un eveniment rutier grav, soldat cu victime omeneşti. Victima era tot o femeie accidentată, care urma să fie operată, dar era necesară obţinerea unei tije metalice şi a unei cantităţi de sânge pentru efectuarea unei transfuzii, necesitând suma de 15.000 euro. Persoana vătămată şi-a dat seama că este victima unei tentative de înşelăciune, întrucât fiica sa este plecată din ţară.

L-a încercare a fost supusă şi o bătrână de 76 de ani, din Suceava. Ea a fost contactată pe telefonul fix de un bărbat care s-a recomandat a fi procuror. Interlocutorul i-a comunicat că fiica i-a fost implicată într-un eveniment rutier grav, soldat cu victime omeneşti, iar pentru ca situaţia să fie soluţionată favorabil – în sensul că fiica ei nu va fi arestată pentru fapta comisă – este necesară o sumă mare de bani. Persoana vătămată i-a transmis celui de la telefon că nu deţine bani în casă, însă îi poate oferi bijuterii din aur. Dar, la un moment dat, bătrâna a solicitat să discute telefonic cu ginerele, pentru a vedea care este situaţia, iar interlocutorul i-a transmis acesteia că se află la poliţie pentru declaraţii. Ulterior, din motive necunoscute, interlocutorul a închis telefonul. Bătrâna a contactat-o telefonic pe fiica sa, care i-a spus că totul este o minciună.

În toate cazurile, poliţiştii suceveni au întocmit dosare penale sub aspectul săvârşirii tentativei la infracţiunea „înşelăciune”, ce urmează a fi soluţionate procedural.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: