Preşedintele CJ salută anunţul premierului Ucrainei care vrea să finanţeze legăturile rutiere spre punctele de trecere a frontierei Ulma – Rusca şi Vicovu de Sus – Crasna

Am reuşi conectarea întregii Bucovine pe zona de munte

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat ieri, după o nouă întâlnire, în PTF Siret, cu reprezentanţii regiunii Cernăuţi, că există posibilitatea ca punctele de frontieră Ulma – Rusca şi Vicovu de Sus – Crasna să fie deschise traficului după ce partea ucraineană va realiza drumurile de acces şi că premierul ucrainean şi-ar fi exprimat intenţia de a finanţa aceste lucrări.

Flutur a spus că a avut o nouă întâlnire de lucru pe tema proiectelor transfrontaliere Suceava – Cernăuţi. La întâlnirea din PTF Siret au participat peste 40 de specialişti şi factori de decizie din judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi.

Preşedintele CJ a menţionat că cele două regiuni au în pregătire 13 proiecte, dintre care 70% sunt complete şi pot fi depuse.

Flutur a precizat că în cadrul Programului Operaţional Comun România – Ucraina 2014-2020, Consiliul Judeţean Suceava are proiecte în parteneriat cu administraţia de la Cernăuţi, dar că şi alte localităţi din judeţ, cum sunt Câmpulung Moldovenesc, Bilca, Siret, vor depune proiecte comune cu parteneri din Ucraina.

„Am constatat un progres semnificativ de la ultima întâlnire” a spus Flutur.

El a anunţat că o veste bună vine din partea ucraineană, după ce premierul Volodîmîr Hroisman a început demersurile pentru a identifica soluţii de finanţare a drumurilor de acces către punctele de frontieră de la Ulma – Rusca şi Vicovu de Sus – Crasna.

„Noi am finalizat drumul la Vicov şi mai avem de făcut câţiva kilometri la Ulma. Ar fi un lucru extraordinar să deschidem aceste două noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina pentru că am reuşi conectarea întregii Bucovine pe zona de munte” a spus Flutur.

El a reamintit că Suceava şi Cernăuţi vor face proiecte-pereche pe infrastructura de drumuri, pentru accesul în noi puncte de trecere a frontierei. În domeniul învăţământului, pentru dezvoltarea învăţământului profesional, vor iniţia un proiect comun Colegiul Agricol din Fălticeni şi liceul din Hliboca, iar pentru şcolile speciale cei doi parteneri îşi propun să achiziţioneze materiale, echipamente şi aparate.

„Vom veni cu mai multe proiecte pe sănătate, iar pe situaţii de urgenţă, avem în vedere achiziţionarea de utilaje cu braţ multifuncţional pentru spargerea gheţii, utilaje de intervenţie în zona alpină, sistem de filtrare pentru asigurarea potabilităţii apei” a mai declarat preşedintele CJ Suceava.

El a punctat că deoarece gastronomia devine un element important pentru diversificarea ofertei turistice, se are în vedere introducerea judeţului Suceava şi a regiunii Cernăuţi în circuitul rutelor gastronomice, circuite care combină locuri de interes istoric cu alte atracţii turistice, pentru a creşte durata de şedere în destinaţii. „Lucrăm la un proiect pentru realizarea unei aplicaţii pentru telefoane smart – Ghid turistic al Bucovinei” a mai spus Flutur.

Mai mult, în cadrul întâlnirii s-a mai discutat despre oportunitatea de a revitaliza, prin proiecte de cooperare transfrontalieră, o serie de meşteşuguri tradiţionale în Bucovina cum ar fi dogăritul, pictura pe sticlă sau ceramica.

O nouă întâlnire a fost programată pentru data de 19 aprilie, mai ales că termenul de depunere a proiectelor cu finanţare europeană este 3 mai. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: