La Dorna Candrenilor

Expoziţia „Ouă încondeiate”

În sala de şedinţe a Primăriei Dorna Candrenilor s-a desfăşurat duminică, 1 aprilie, cea de-a VIII-a ediţie a expoziţiei cu vânzare „Ouă încondeiate”. La secţiunea adulţi, manifestarea a reunit 26 de încondeietoare din Dorna Candrenilor, Poiana Negri şi Floreni, iar la secţiunea copii şi tineri au fost prezenţi peste 20 de participanţi.

„Expoziţia de ouă încondeiate, cu vânzare, din comuna Dorna Candrenilor reuneşte gospodinele din comună care, cu măiestrie, au lucrat pentru ca modelele cele mai deosebite care se regăsesc pe costumul popular să fie redate pe ouă. Avem o participare record după ce anul trecut nu s-au prezentat aşa de multe gospodine. Dar vestea că au avut vânzare bună s-a răspândit, iar anul acesta numărul participanţilor este neaşteptat de mare, deşi vremea nu este prielnică. Gospodinele au venit cu răbdarea, cu talentul şi cu cele mai frumoase ouă încondeiate. Pe lângă ouă încondeiate, gospodinele au venit cu miel din aluat de cozonac sau de pâine, cozonaci de post sau de frupt, prăjituri de casă. Toţi participanţii au venit îmbrăcaţi în portul tradiţional, multe dintre încondeietoare au venit cu copiii sau cu nepoţii care preiau acest meşteşug de la părinţi sau bunici şi poartă straiele populare moştenite de la o generaţie la alta. Sunt foarte mulţi copii pasionaţi de acest meşteşug, iar această expoziţie este un bun prilej de a arăta şi celorlalţi consăteni ceea ce fac” a declarat primarul comunei Dorna Candrenilor, Dănuţ Candrea.

Pe lângă ouăle ornamentate în tehnicile specifice acestei zone, ouă încondeiate cu vopsele pe bază de alcool sau cu tuş şi ouă închistrite cu ceară naturală de albine, gospodinele, îmbrăcate în frumosul costum popular pe care se regăsesc cele mai frumoase flori de câmp sau din grădina casei, au prezentat coşurile pascale şi au oferit cumpărătorilor dulceţuri, siropuri, cozonaci de post sau de frupt, plăcinte de post.

Aşa cum am aflat de la Minorica Candrea, una dintre participantele la toate cele opt ediţii ale festivalului de la Dorna Candrenilor, am aflat că motivele care se regăsesc pe ouăle încondeiate la Dorna Candrenilor sunt motive florale viu colorate, modelele fiind preluate de pe bundiţe, cămăşi populare, ştergare, la care se adaugă motivele religioase, cel mai des întâlnit fiind cruciuliţa.

„Zona Dornelor se remarcă prin cea mai frumoasă bundiţă ornamentată cu flori” a ţinut să remarce Minorica Candrea.

La finalul manifestării, participanţii au fost răsplătiţi cu diplome şi premii, fiind invitaţi de primarul Dănuţ Candrea la o masă de Florii de la care nu au lipsit sarmalele, peştele şi vinul.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: