PSD nu mai vrea să fie partid de mase?

O importantă schimbare politică are loc sub ochii noştri fără ca „poporul pesedist”, „clasa muncitoare”, „românii”, să reacţioneze, iar această schimbare va avea urmări serioase: sărăcimea, mulţimile pensionarilor amărâţi, masele populare, cuvinte cu care ne ruşinăm acum, rămân fără reprezentare politică în Parlament întrucât PSD nu mai este un partid de mase. Nu o declară însă făţiş, temându-se să nu-şi risipească bazinul electoral, dar adevărul nu poate fi altul. De demonstrat.

Fireşte, schimbarea nu se produce brusc. Social-democraţii continuă să subvenţioneze păturile sărace prin ajutoare sociale, e drept, de 4-5 ori mai puţin, proporţional vorbind, decât în ţările dezvoltate. Continuă, de asemenea, subvenţionarea mascată sau pe faţă a multor întreprinderi de stat cu probleme de management şi eficienţă economică, mai ales din domeniile mineritului, energiei, dar susţine şi varianta opoziţiei de a-i pune pe stipendiaţi la muncă. Mass-media sunt pline de imagini în care jandarmii participă la deszăpezire, la înlăturarea efectelor generate de intemperii, în timp ce asistaţii sociali stau cu paharul în mână la crâşmă.

Care sunt dovezile ca PSD s-a săturat să fie perceput ca partid al clasei muncitoare, al maselor, un partid de esenţă socialistă?

  1. Actuala majoritate intervine în dinamica relaţiilor de producţie de partea capitalului şi a patronatelor, mutând povara fiscală pe umerii angajaţilor. Ba mai mult, de fiecare dată ieşirea din crizele de ei înşişi provocate se face tot pe spinarea clasei muncitoare, căci în România munca este drastic impozitată.
  2. PSD politizează tot sectorul bugetar, inclusiv justiţia, cu scopul de a beneficia de imunităţi şi privilegii, în timp ce poporenii vor o clasă politică harnică, cinstită, curată, iar corupţii, hoţii, jefuitorii banului public să fie pedepsiţi conform legilor în vigoare asemeni tuturor celorlalţi cetăţeni cu drepturi egale.
  3. Poporenii vor să fie în Uniunea Europeană în marea lor majoritate, au încredere că fondurile UE pot scoate România din sărăcie, iar liderii actualei majorităţi o cotesc fără să anunţe spre trilaterala de la Visegrad la remorca Ungariei şi a Poloniei care contestă aproape tot ce vine de la CE. Deja s-au făcut primii doi paşi spre Romexit: Curtea Constituţională se dezice de UE, iar Guvernul acuză Comisia Europeană de ingerinţe în justiţie, deşi legea UE bate constituţional legea românească. Aşadar, până la activarea art. 7 nu mai e mult.
  4. Mulţimile vor libertate şi democraţie, vor corectitudine şi responsabilitate, iar PSD ne trage spre autoritarism şi iliberalism ca în Ungaria şi Polonia. Puterea actuală e mare admiratoare a sultanului turc Erdogan.
  5. Noi vrem educaţie, sănătate, autostrăzi, iar liderii actualei majorităţi nu sunt în stare să ni le ofere, nu au niciun interes („Ţara te vrea prost!”) sau vin cu paliative, aruncând vina pe acarul Păun şi dezastruoasa moştenire.
  6. Bazinul electoral de stânga vrea să fie reprezentat de un partid meritocratic şi transparent, în care să troneze principiul egalităţii de şanse, iar liderii oferă un partid construit piramidal, singurul decident fiind liderul suprem, cel ce îl şi conduce doar cu oamenii măriei sale. Poporenii nu au nevoie de un partid secretos care-şi negociază interesele pe la colţuri, pe sub mese cu oricine, corupt, necorupt, nu contează.

Toate cele şase puncte de mai sus dovedesc că scena politică românească, eşichierul politic s-au dezechilibrat totalmente, lăsând fără reprezentare electoratul de stânga, încă majoritar, moment ideal pentru apariţia unui adevărat partid socialist. Privind la personajele gata de start, am o uriaşă strângere de inimă. În fond, nu aşa a câştigat Emanuel Macron alegerile din Franţa?

Nu este exclus ca tocmai din această pricină să asistăm la atâta manipulare în spaţiul public, la abaterea atenţiei de la adevăratele probleme ale societăţii româneşti, tocmai ca să împiedice coagularea unei mişcări sănătoase de stânga, căci PSD, oricum ai da-o, a eşuat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: