În ultimele zile

Numeroşi suceveni au fost înşelaţi prin diverse metode

> Un bătrân din Câmpulung Moldovenesc a rămas fără 13.000 de lei, după ce s-a înţeles cu doi tineri să-i repare acoperişul > O barmaniţă a fost păcălită prin metoda „şmen” după ce un necunoscut i-a cerut să-i schimbe 400 de lei

 Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a lansat Programul de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului 2018.

Potrivit unui comunicat de presă al IPJ Suceava, în ultimele zile mai mulţi suceveni au fost înşelaţi prin diverse metode, cazurile fiind prezentate de poliţişti şi în cadrul unor activităţi de informare pentru prevenirea înşelăciunilor.

Poliţia Suceava a menţionat că Programul de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului are patru direcţii de acţiune, respectiv prevenirea furturilor, prevenirea faptelor de tâlhărie, prevenirea înşelăciunilor judiciare şi prevenirea faptelor de distrugere.

„Poliţiştii au lansat programul prin derularea unor activităţi de informare la nivelul întregului judeţ, fiind abordată problematica infracţiunilor de înşelăciune, având în vedere modalităţile diverse de manifestare a fenomenului, dar şi cazuistica din ultima perioadă. Au fost distribuite peste 300 de ghiduri realizate în parteneriat cu ATOP Suceava, conţinând recomandări pentru prevenirea înşelăciunilor prin diverse moduri de operare” se precizează în comunicatul Poliţiei Suceava.

Astfel, IPJ Suceava a arătat că în ultimele zile au fost înregistrate mai multe înşelăciuni, cazurile fiind prezentate de poliţişti în cadrul activităţilor de informare derulate din casă în casă, pentru ca cetăţenii să realizeze dimensiunea fenomenului infracţional şi modalităţile de manifestare.

Conform sursei citate, la data de 16 martie a.c., la sediul Poliţiei Oraşului Vicovu de Sus s-a prezentat un bărbat de 42 de ani, din oraşul Vicovu de Sus, care a sesizat că a fost victima unei înşelăciuni.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că la data de 12 martie a.c. bărbatul a văzut un anunţ online, pe un site specializat în vânzări, cu privire la un telefon mobil pe care voia să îl achiziţioneze. El a purtat o discuţie telefonică cu o persoană de sex masculin, în urma apelării numărului de telefon aferent anunţului, înţelegându-se cu acesta cu privire la preţ şi metoda livrării. Ei au convenit ca telefonul să fie trimis, iar coletul să fie ridicat prin ramburs contra sumei de 111 lei.

Însă, pe 16 martie, după ce a deschis coletul în cauză, pentru care a plătit 111 lei, bărbatul a observat că telefonul nu este funcţional şi că nu corespundea cu caracteristicile din anunţul postat online.

Bărbatul a încercat în repetate rânduri să contacteze persoana cu care a discutat, însă nu a reuşit, aceasta având telefonul închis.

Partea vătămată a depus plângere, în cauză întocmindu-se dosar penal privind infracţiunea „înşelăciune”.

Pe 16 martie a.c., Poliţia Municipiului Câmpulung Moldovenesc a fost sesizată că un bărbat de 73 de ani, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, a fost înşelat cu suma de 13.000 lei.

Poliţiştii au arătat că în dimineaţa de 16.3.2018, în jurul orei 10, la poarta persoanei vătămate au venit doi tineri care l-au întrebat dacă nu are ceva de lucru pentru ei. Întrucât avea de acoperit bucătăria de vară şi garajul, acestea fiind acoperite cu ţiglă, bătrânul le-a spus celor doi despre intenţiile sale. Arătându-se foarte amabili, cei doi tineri au spus că lucrează ieftin, cu materialele lor aduse din străinătate, toată lucrarea putând fi efectuată la un preţ de 400 lei/mp. Bărbatul de 73 de ani a fost de acord.

Astfel, în curte au venit cei doi tineri şi încă trei persoane de sex masculin. După circa trei ore, tinerii au dat jos ţigla, dar nu au terminat de pus tabla pe grinzile laterale şi coama de la bucătăria de vară, moment în care a venit o persoană la partea vătămată pentru a renegocia.

Bătrânul a plătit în plus suma de 13.200 lei acelor persoane, însă acestea au plecat fără a mai termina lucrarea.

„Persoana vătămată nu poate să dea detalii exacte despre caracteristicile celor cinci persoane care au lucrat şi a depus plângere scrisă pentru înşelăciune” a menţionat IPJ Suceava.

Într-un alt caz, petrecut la data de 20 martie a.c., Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată telefonic că o femeie de 67 de ani, din municipiul Suceava, a fost înşelată de o persoană necunoscută care, sub pretextul unui control la instalaţia de căldură, a determinat-o să-i remită suma de 662 lei.

Poliţia Suceava a precizat că în timp ce se afla singură în locuinţă, femeia a deschis şi a permis accesul în imobil unei persoane necunoscute, care s-a prezentat ca fiind angajatul unei societăţi. Acesta, sub pretextul unui control al instalaţiei de încălzire, i-a solicitat suma de 662 lei. După ce a primit banii, el a părăsit în grabă locuinţa, motivând că merge să completeze chitanţa.

Ulterior, femeia şi-a dat seama că a fost victima unei înşelăciuni, poliţiştii deschizând un dosar penal privind infracţiunea „înşelăciune”.

Tot pe 20 martie a.c., Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată direct de o fată de 19 ani, din localitatea Ibăneşti, din judeţul Botoşani, că persoane necunoscute au înşelat-o cu suma de 400 lei în timp ce lucra ca barman la o pizzerie din municipiul Suceava.

Poliţiştii au stabilit că, în jurul orei 12, la tejgheaua casei de marcat s-au prezentat două persoane necunoscute, iar una dintre acestea, în vârstă de aproximativ 25 ani, i-a cerut tinerei să-i schimbe o bancnotă de 200 lei.

După ce i-a oferit bancnota şi a primit echivalentul în bancnote de 50 lei, bărbatul a mai oferit o bancnotă de 200 lei, cerând să fie schimbată şi aceasta. După ce i-a fost schimbată şi acea sumă de bani, a cerut să-i fie schimbată suma de bani în bancnote de 100 lei, iar apoi în bancnote de 10 lei.

La final, autorul i-a spus persoanei vătămate că nu mai doreşte să-i fie schimbate bancnotele de 200 lei şi le-a cerut înapoi.

Astfel, tânăra i-a înmânat bancnotele, fără a primi înapoi sumele oferite în bancnote de 100 şi 10 lei.

După plecarea acelor persoane, barmaniţa a verificat banii din casa de marcat, constatând că lipseşte suma de 400 lei şi că a fost înşelată.

Şi în acest caz, poliţiştii au întocmit dosar penal privind infracţiunea „înşelăciune”.

„Toate aceste metode servesc unui singur scop, acela de a pătrunde în locuinţele oamenilor, de unde reuşesc să sustragă sume de bani sau de a iniţia relaţii de aparentă prietenie pentru a câştiga încrederea victimelor.

Din acest motiv, poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu creadă reale poveştile spuse de necunoscuţi care se prezintă la uşa lor sub pretextul că sunt angajaţi ai unor instituţii publice sau private, vânzători sau cetăţeni străini şi, mai mult decât atât, să nu le permită accesul în imobil” atrage atenţia Poliţia Suceava.

IPJ Suceava mai recomandă:

– nu permiteţi străinilor să intre în casă sau în curte sub diferite pretexte: vânzarea/cumpărarea de produse, folosirea telefonului, a toaletei sau pentru a le oferi ajutoare sau bunuri, schimbul unor bancnote;

– atunci când este neapărat nevoie ca un străin să intre în locuinţa dumneavoastră, chemaţi un vecin sau o rudă să vă însoţească;

– solicitaţi persoanelor care se prezintă sub diferite calităţi să se legitimeze;

– evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă! Păstraţi documentele şi bunurile în locuri greu accesibile, cunoscute doar de dumneavoastră, şi nu divulgaţi aceste informaţii altor persoane.

De asemenea, poliţiştii recomandă să nu vă lăsaţi tentaţi de preţurile produselor oferite spre vânzare de persoane necunoscute, întrucât acestea reprezintă doar mijlocul prin care infractorii urmăresc să intre în locuinţa dumneavoastră.

„Dacă aţi fost victima unei astfel de infracţiuni, nu lăsaţi să treacă timp de la comiterea faptei şi sesizaţi-ne prin apelul unic de urgenţă 112! De asemenea, dacă aţi fost contactat de către astfel de persoane sau aţi asistat la săvârşirea unei astfel de infracţiuni, poliţiştii vă recomandă să reţineţi semnalmentele persoanelor implicate sau caracteristicile maşinilor (număr de înmatriculare), date pe care să le sesizaţi imediat Poliţiei!” se menţionează în comunicatul IPJ Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Din totdeauna aglomerarile de prosti atrag infractorii, asa cum stana atrage lupul. E o lege a naturii.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: