Guvernul a aprobat proiectul privind finanţarea activităţii Administraţiei Penitenciarelor

> Penitenciarele pot realiza venituri proprii din munca persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate

 În şedinţa de guvern de ieri, a fost aprobat proiectul de lege privind finanţarea activităţii Administraţiei Penitenciarelor prin venituri proprii rezultate din munca deţinuţilor, în baza legii privind finanţele publice, abrogându-se legea privind finanţarea ANP, anunţă Mediafax.

„Finanţarea activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unităţilor subordonate acesteia se realizează în conformitate cu dispoziţiile art. 62 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat. În ceea ce priveşte finanţarea penitenciarelor-spital, aceasta se realizează în conformitate cu prevederile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la finanţarea spitalelor publice din reţeaua ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie. Prin proiectul de lege se propune abrogarea Legii nr. 48/2012 privind finanţarea activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unităţilor subordonate, în scopul detalierii tuturor surselor de venituri ale sistemului administraţiei penitenciare, pe tipuri de unităţi penitenciare” se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.

Potrivit aceleiaşi surse, prevederile Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, penitenciarele pot realiza venituri proprii din munca persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate, în această categorie de venituri fiind incluse veniturile din prestări servicii cu persoanele private de libertate în interiorul sau exteriorul locului de deţinere şi veniturile din valorificarea produselor obţinute din activitatea proprie – precum produse vegetale, produse animaliere, produsele confecţionate de persoanele private de libertate în cadrul activităţilor educative de tip ocupaţional.

„Unităţile pot arenda terenuri, încasa chirii, donaţii şi sponsorizări, de asemenea pot obţine venituri din activităţi de prestare servicii, în condiţiile legii. Aceste venituri sunt încasate, în condiţiile legii, de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor sau de unităţile aflate în subordinea acesteia, după caz, în scopul finanţării parţiale sau totale a cheltuielilor curente şi de capital” mai precizează reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: